Kultúra

„Ha elkap az ihlet, nincs megállás…”

„Ha elkap az ihlet, nincs megállás…”

Bánfai Adrienn, a Bolyai-iskola magyar-történelem szakos tanára legalább annyira várja a vakációt, mint kisdiákjai, de nem azért, hogy kipihenje a tanév fáradalmait, hanem azért, hogy belevesse magát az alkotómunkába. Egyik hobbija ugyanis a képverskészítés.

Péter Árpád: Bárányfelhők

Olvasom, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága ötvenezer forintra megbüntette az UFC Nagykanizsát. Az indoklás szerint azért, mert a klub megsértette a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzatot: a szurkolók bevihettek és használhattak pirotechnikai eszközöket a Nagyatád elleni osztályozó mérkőzésen.

TehetségM/Kutató – Zsombor és Söprű kalandjai

Söprű, a korábban menhelyen élő kiskutya nem csak új gazdái szívét rabolta el: az örökbefogadásáról szóló történet a Hevesi Sándor Általános Iskola vers- és prózaíró pályázatának zsűrijét is lenyűgözte, valamint továbbjutott a Janikovszky Éva meseíró verseny első rostáján.

Majdnem eltoltam

A hét első felében forgatta Lendvai Kristóf, a Batthyány-gimnázium tizenhat éves diákja legújabb kisjátékfilmjét, amelyben ezúttal a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei lesznek láthatók.

Elballagtak a Rozgonyi Úti Általános Iskola végzős diákjai

Két osztály 52 tanulója köszönt el az intézménytől, a tanároktól és a társaktól.

Az óvoda fontos feladata, hogy minden gyermekben felfedezze az értéket

Nyolc tagóvodában működött az elmúlt nevelési évben tehetségműhely, amelyekre több mint 6 millió forintot nyert egy pályázaton a központi óvoda. A csoportok közül csütörtökön a Hevesi- és a Rozgonyi-tagóvodában tartottak műhelyzárót.

Ismerős arcok(…), bárhol a Kárpát-medencében

Ismerős arcok(…), bárhol a Kárpát-medencében

2018. jún. 10. 07:26

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Nagykanizsán lépett fel az Ismerős Arcok zenekar. Az Erzsébet téri, „telt házas” koncert előtt Nyerges Attila, az együttes frontembere arról is beszélt lapunknak, hosszú út vezetett a sikerig.

Búcsúzik az evangélikus lelkész – A siker titka, hogy szeresse az embereket…

Búcsúzik az evangélikus lelkész – A siker titka, hogy szeresse az embereket…

2018. jún. 10. 07:00

Kórustalálkozók, egyháztörténeti előadások, gyülekezeti összejövetelek és egy-egy beszélgetés emlékét őrzi kétéves nagykanizsai szolgálatáról Koch Szilvia. Az evangélikus lelkész július elsejétől Győrújfaluban folytatja munkáját, a kanizsai hívektől jövő vasárnap búcsúzik el.

Felújították a ferences kriptát – Pax et bonum!

Felújították a ferences kriptát – Pax et bonum!

2018. jún. 9. 09:48

Immár hivatásukhoz és szolgálatukhoz méltó kriptában nyugszanak az egykor Kanizsán szolgált, néhai ferences szerzetesek és papok. Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetője mutatott be gyászmisét a Kórházkápolnában, majd a szertartást követően újratemették az utolsó nyolc Nagykanizsán szolgálatot teljesítő ferencest.

Kalotaszegi x Bach

Kalotaszegi x Bach

2018. jún. 9. 06:23

A kortárs, a barokk és a népi zene ötvöződik abban a zeneműben, amellyel Vizeli Máté megnyerte a Magyar Zeneszerzők Egyesületének pályázatát a közelmúltban. A mindössze egyetlen hegedűre írt Kalotaszegi szonáta tarolt a kamaradarabok között.

A gyémántcsiszolók…

A gyémántcsiszolók…

2018. jún. 9. 05:49

Az a feladatunk, hogy tudásunk és magyar identitásunk minden áldásával és felelősségével fiatalokat okítsunk és neveljünk, hogy lássanak az értelmükkel, de lássanak a szívükkel is. Többek között ezt mondta Magyar Ferenc a hagyományos pedagógusnapi gálán a HSMK-ban.

Óperencián túl

Óperencián túl

2018. jún. 8. 16:49

A diákok rajzaiból nyílt a tanév utolsó kiállítása a Rozgonyi-iskolában. A tárlaton mesékhez, népi költeményekhez köthető alkotásokat láthatnak az érdeklődők.

Vadászok hirdettek rajzpályázatot általános iskolásoknak

Vadászok hirdettek rajzpályázatot általános iskolásoknak

2018. jún. 8. 10:12

A Zala Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség népdal-illusztrációs rajzpályázatot hirdetett általános iskolásoknak “Erdő, erdő de magos a teteje” címmel.

Újra remekeltek a batthyánys matematikusok

Újra remekeltek a batthyánys matematikusok

2018. jún. 6. 04:08

Több verseny és ezzel együtt számos siker áll a diákok háta mögött, csapatban és egyéniben is országos és nemzetközi megmérettetéseken szerepeltek.

Áder: Semmelweis Ignác helye örök a legnagyobb tudósok között

Áder: Semmelweis Ignác helye örök a legnagyobb tudósok között

2018. jún. 5. 14:17

Semmelweis Ignácnak örök helye van az orvoslás mérföldköveit lerakó legnagyobb tudósok, Louis Pasteur, Robert Koch, Joseph Lister vagy éppen Wilhelm Conrad Röntgen mellett.

 „Uram, te jól tudod az agyagból csinált edénynek gyenge voltját”

„Uram, te jól tudod az agyagból csinált edénynek gyenge voltját”

2018. jún. 3. 07:07

Negyvenhat éves papi szolgálatának újabb állomásához érkezett dr. Páhy János, a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templom plébánosa. Betegsége miatt a nyugdíjazását kérte a püspök atyától, aki megértette és elfogadta a kérelmét.