Kultúra

Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptemberben Balatonfüreden

Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptemberben Balatonfüreden

Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptember 18. és 20. között Balatonfüreden, ahol költőverseny, irodalmi szimpózium és versmaraton is várja majd a látogatókat.

Június 14-től ismét kötelező a katolikus híveknek a vasárnapi szentmise

Június 14-étől a katolikus híveknek ismét kötelező lesz részt venniük a vasárnapi szentmisén, az idősek, betegek azonban továbbra is felmentést kapnak.

Június közepéig jelentkezhetnek a középiskolás diákok a Mathias Corvinus Collegium képzésére

Június 14-ig jelentkezhetnek a társadalomtudományok iránt érdeklődő magyarországi és külhoni magyar középiskolás diákok a Mathias Corvinus Collegium ingyenes képzésére.

Innovatív képzéseket indítanak a szakképzési centrumok 9 milliárd forint uniós támogatással

A konzorcium tagjai: a Bajai, a Debreceni, a Győri, a Kecskeméti, a Miskolci, a Nyíregyházi, a Székesfehérvári, valamint a Szekszárdi és a Vas Megyei Szakképzési Centrum.

Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai (IX.)

Hamarosan befejeződik a tanév, vége a tanulásnak. A járványügyi helyzet javulása lehetővé teszi, hogy nyári programokat szervezzünk a gyermekeknek. A fiatalok nagy része hagyományosan nyári táborokban tölti a szünidő egy részét. Ez hasznos a gyereknek, hasznos a szülőnek. Különösen az elmúlt hónapok után jót tenne, ha külön életet élnének. Akkor most menjen táborba a gyerek?

Pünkösd ünnepéről, népszokásokról

Június elnevezése a régi kalendáriumokban Pünkösd Hava (akkor is, ha éppen májusra esett). A pünkösd, a keresztény egyházban a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Húsvét után a legrégibb ünnepünk, melyet idén május 31-én ünneplünk.

Hét története: Táncórák

Hét története: Táncórák

2020. jún. 1. 06:00

Szabadtéri táncórákat tart a Magic Ritmo. A csoport tagjai minden vasárnap Nagykanizsa más-más helyszínein gyakorolják az új koreográfiákat.

Túl az érettségin – Népszerű szakirányok a végzős diákok körében

Túl az érettségin – Népszerű szakirányok a végzős diákok körében

2020. máj. 31. 09:00

A 2019/2020-as tanév minden érettségiző diák számára kihívást jelentett, hiszen változtak a felvételi követelmények, és a koronavírus-járvány következtében az utolsó két hónapban a diákoknak önállóan kellett felkészülni az érettségire. A főiskolákra, egyetemekre megtörtént a jelentkezés, amiről megkérdeztük a Batthyány Lajos Gimnázium: diákjait mely szakok a népszerűek körükben, mely városokba jelentkeztek és miért.

Pünkösdi gondolatok

Pünkösdi gondolatok

2020. máj. 31. 07:00

Pünkösd az egyház születésnapja, mert ekkor lépnek ki a nyilvánosság elé az apostolok Jézus feltámadásának örömhírével. Az ünnep közeledtével Várnai Lászlónak, a Jézus Szíve Templom esperes-plébánosának és Csorba Tamásnak, a Szent József Templom plébánosának a gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal.

A hét száma: 500

A hét száma: 500

2020. máj. 30. 12:33

Valamivel több mint 500 kisgyerek kezdett újra óvodába járni a hét elejétől.

Pünkösd - A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

Pünkösd - A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények

2020. máj. 29. 14:00

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd - húsvét és karácsony után - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

A vásárlók harmada 6000 forintnál többet költ gyermeknapi ajándékra egy felmérés szerint

A vásárlók harmada 6000 forintnál többet költ gyermeknapi ajándékra egy felmérés szerint

2020. máj. 29. 13:00

A vásárlók 32 százaléka több mint 6000 forintot költ gyermeknapi ajándékra, a legkeresettebbek a szabadtéri és kreatív játékok, a könyvek, kifestők és a sporteszközök.

Minimalista táborral segítenek a rászorulókon

Minimalista táborral segítenek a rászorulókon

2020. máj. 28. 10:40

Új felépítésű táborok jelentek meg a koronavírus-járvány hatására, amik elsődleges célja, hogy alacsony árakon nyújtsanak tábori élményt a nehezebb helyzetbe került családok gyermekeinek.

Továbbtanulás általános iskola után

Továbbtanulás általános iskola után

2020. máj. 24. 14:00

Az idei év máshogy zárul az iskolásoknak a koronavírus- járvány miatt. A középiskolákban a ballagások elmaradtak, vagy online szervezték meg. A Hevesi Sándor Általános Iskolában az iskolavezetés úgy döntött, hogy a tanév végén a nyolcadikosok nem búcsúznak. A Zrínyi Miklós Általános Iskolában azonban szülői és tanulói kérésre a diákoknak augusztusban vagy szeptemberben lesz lehetőségük elköszönni volt diáktársaiktól és tanáraiktól, amely ötlettől a Hevesi iskola sem zárkózik el.

Álmatlan karanténklip

Álmatlan karanténklip

2020. máj. 24. 12:00

Karanténklipet készített a nagykanizsai Your Last Steps nevű rockbanda. A fiatal zenészekből álló csapat eredeti tervét a vírushelyzet ugyan keresztülhúzta, de így sem hagyták cserben a rajongóikat.

Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai (VIII.)

Tudásbővítés az otthonokban – a szakember tanácsai (VIII.)

2020. máj. 24. 09:00

Közeledik a tanév vége, és ilyenkor már a szülők és tanulók is egyre inkább nézegetik az év közben megszerzett osztályzatokat, számolgatnak, vajon milyen is lesz a bizonyítvány. Mit is jelentenek ezek a jegyek? Vajon a jelenlegi helyzetben a tudást mutatja majd a bizonyítvány? Sok a kérdés, amely pedagógusban, szülőben és tanulóban egyaránt megfogalmazódik.