Madárdal még van, de fa már nem sok a Bagolai soron

facebook megosztás

Nemrégiben fejezték be a szakemberek a vasútpart déli oldalának letermelését. Mint az az országos sajtót is bejárta, az északi részen végzett gyérítési munka nagy felháborodást váltott ki a helyi lakók körében. Akkor kérdésünkre a szakértői vélemény is megerősítette, az csonkolás volt, nem visszavágás.

Legutóbb januárban foglalkoztunk az üggyel, akkor a MÁV elismerte a hibáját, és partnernek bizonyult a jövőt illető tárgyalások kapcsán. Három-négy hónapja a polgármester és a főkertész is panasszal élt a vasúttársaság felé. Konrád-Németh Cecília már akkor hangsúlyozta: csak a teljes növénycserével lehet javítani a helyzeten, a megmaradt fákat gyökerüknél fogva el kell távolítani. Ez azonban nem történt meg. A lakosságnak is megnyugtató eredményt a többszöri egyeztetés sem hozott – néhány napja már így összegzett a szakember. Ma már a déli részen is lecsupaszított és nem meglepő módon, igencsak szemetes kép várja az arra látogatókat. Konrád-Németh Cecília leszögezte, a hársfasor példányaiból csak a betegek lettek kivágva. Többször tettek kísérletet a visszafogottabb kivitelezésért az egyeztetéseken, de a terület a MÁV-é, ráadásul a közlekedésvédelmi okok is erősítik a szolgáltató igazát. Ahogy a szakember mondta, teljesen más indokai és érvei vannak a vasútnak, mint a városnak.

Ebbe a halmazba sorolható az a felvetés, amit már több hónapja megírtunk, miszerint a tuskókat és a csonkokat a gyökérzettel együtt szedjék ki, ezzel megkönnyítve az új növények ültetését. Ezt azonban a szolgáltató a vasútpart esetleges omlása miatt nem fogadta el. – Ennek megint ugyanaz lesz a következménye, hogy egy darabig hagyjuk nőni, aztán mikor megint eléri azt a tömeget, azt a magasságot, ami veszélyes lehet a felsővezeték szempontjából, akkor gyakorlatilag újra jön az a legegyszerűbb megoldás, hogy letermeljük. Mi ez ellen tiltakozunk, próbáljuk a vasút képviselőit abba az irányba terelni, hogy egy kicsit környezetkímélőbb és lakossági szempontból is megnyugtatóbb megoldással tudjuk ezt a növényzetet fenntartani és kezelni – említette a város főkertésze. Az érintett terület az utóbbi 5-10 évben hírhedt volt arról, hogy bár a hársfái festői képet mutatnak, sokakat ez a legkevésbé sem érdekli és odaszórják a hulladékukat. Korábban TeSzedd! akció része is volt a terület, 2019-ben például 100 zsák szemetet szedtek itt össze az önkéntesek.

Mindezt tudva sincs könnyű alkupozícióban a város, hiszen az északi részen most parkolóként einstandolt sáv is teljes egészében a szolgáltató tulajdona. S az ilyetén való felhasználás ellen – eddig… – nem emeltek kifogást a MÁV-tól. A jövő kapcsán ugyanakkor a főkertész szerint fontos cél lesz, hogy a hársfasor maradékát megtartsák és elérjék, hogy a vasútpart szélén lévő növényzetet rendszeresen kezeltesse a MÁV.

MIKÓ-BARÁTH György

fotó: Mikó-Baráth György

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 17-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.