Kihirdették a Zalai Borvidék Borversenye idei eredményeit

facebook megosztás

A zalai borok hivatalos mustráján termelői, illetve öt kereskedelmi kategóriában hirdettek győztest. A több mint 100 tételből 26 kapott aranyérmet, nagyarany díjban a Kányaváry Borbirtok 2022-es Krónikája részesült. A borversenyt szervező Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Tarsoly Róbert kiemelte: a nevezések felülmúlták, az eredmények pedig megerősítették a várakozásokat: Zalára érdemes odafigyelnie a borkedvelő közönségnek.

bor

A több év kihagyás után április 19-én újra megrendezett Zalai Borvidék Borversenyén 85 forgalmi és 31 termelői bort három bizottságban értékelt a 15 fős szakmai zsűri; a bírálat és pontozás a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet előírásainak megfelelően, 100 pontos elektronikus rendszerben zajlott. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadóra a borászok, a bírálóbizottság elnöke és képviselői, illetve a sajtó jelenlétében került sor Zalakaroson, a Karos Korzóban.

A nevezett 116 tételből nagyarany érem elismerésben 94,0 ponttal a zalaszabari Kányaváry Borbirtok Krónika 2022 érlelt fehérbora részesült, az egyenletesen jó színvonalú mezőnyben ezen kívül 26 arany, 73 ezüst, 15 bronz és egy oklevél minősítés született.

A forgalmi kategóriák győzteseit az egyes bizottságok legjobbjainak összevetésével a csúcszsűri választotta ki. Ezek alapján a „legek” a következők:

  • friss fehérbor: László Pince, Zalaegerszeg, Csicsergő 2023
  • érlelt fehérbor: Dóka Éva Pincészet, Zalaszentgrót, Hárslevelű 2021
  • rozé: Kányaváry Borbirtok, Zalaszabar, Pirkadat 2023
  • vörösbor: Cezar Winery, Nagyrada, Merlot Reserve 2021
  • gyöngyöző-habzó: Bezerics Borház, Keszthely, Szexi Irsai 2023

A legjobb termelői bor kategória győztese: Papp Gábor, Becsehely, Generosa 2023

Sztanev Bertalan, az 1. sz. bizottság elnöke elmondta: a borbírálat során kirajzolódott, hogy a helyesen alkalmazott borászati technológia meg tudja jelentetni a Zalai borvidék értékeit. A szép savak, a változatos fajtaszerkezet lehetőséget ad arra, hogy ez a borvidék is meglepje a borfogyasztókat.

A szakértő kiemelte: különösen is üde színfolt volt a nemrég állami elismerést kapott, hazai (sőt, zalai!) nemesítésű szőlőfajta bora, a Messiás. A vörösbort szeretők számára nyújthat egy üde színfoltot ez a fajta, amely itt jó termőhelyet talált magának.”

Meglepetésnek sem nevezném, inkább az egyre nyilvánvalóbb tény megerősítésének, miszerint a Zalai Borvidék értő kezekben van és a klimatikus átalakulások kevés nyertese közé tartozik. Technológiailag magas szinten elkészített, zamatos, jó savú, helyenként kifejezetten ötletgazdag és komoly potenciállal rendelkező borokat kóstolhattunk. A Bakonyi Károlyhoz köthető szőlőfajták nagyszámú felbukkanásának pedig kifejezetten örülök, a Cserszegi fűszeres, Nektár, Rozália, Pátria akár hosszú távon is Zala zászlóshajója lehet – értékelte a mezőnyt Fejérvári Gergely borszakíró.

A Zalai Borvidék Borversenyén arany és nagyarany minősítést szerzett forgalmi borok a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett Országos Borversenyre „jutnak tovább”, azaz nevezhetnek támogatással. Az ország különböző régióiból érkezett bírálók általános véleménye alapján bizakodva tekinthetünk az országos megméretés elé: az eleve jó színvonalú mezőnyből is kiemelkedő legjobbak növelhetik a zalai borok ismertségét és elismertségét. A célunk pedig éppen ez, mert hisszük és tudjuk: a zalai bor fényes jövő előtt áll – olvasható a szervezők közleményében.

hirbalaton.hu

(Kép: csodalatosborok.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.