Jemenbe kalandozhattak a kanizsaiak kedd este

facebook megosztás

A világ egyik legveszélyesebbnek tartott országába, Jemenbe nyerhettek bepillantást az érdeklődők Markó Roland szemén keresztül. A Kalandozó Kanizsaiak legújabb állomásán a titokzatos arab ország kultúrájáról, lakóiról és az őket sújtó polgárháborúról is volt szó a Medgyaszay Házban.

Már számos országba utazhatott el képletesen a kanizsai közönség Markó Roland világutazónak köszönhetően, legutóbb Elefántcsontpartra kalauzolta el a hallgatóságát. Kedd esti előadása alkalmával is megtelt a Medgyaszay Ház színházterme, sokan voltak kíváncsiak a háborús hangulatáról és szegénységéről elhíresült arab országra. Markó Roland prezentációjában ugyan igyekezett bemutatni a csaknem 9 éve fennálló polgárháborús helyzet borzalmait, de a valódi hangsúlyt inkább az itteni emberek kultúrájára, valamint a meglepő vendégszeretetükre próbálta fektetni.

jemen

- Ami nekem mindig nagyon fontos, hogy a helyiek életébe bepillantást nyerjek, hogy élnek ők, mit gondolnak a világról, szerintem ezt nagyon érdekes felfedezni, hogy hol lehet találkozni olyan emberekkel, aki tudnak valamit mondjuk Magyarországról. Érdekes módon Jemenben nagyon sokat tudtak, tehát túl azon a klasszikuson, hogy Budapest a főváros, sok minden egyéb tudásuk is van - tudtuk meg Markó Rolandtól. 

Az előadás kísérőprogramjaként, Gelencsér Gábor és Kalmár Anikó jóvoltából egy kamaratárlatot is láthattak az érdeklődők, ahol az Arab-félsziget nyolc országának érdekességeit, például bélyegeket, pénznemeket, retró képeslapokat tekinthettek meg.

jemen

- Az az érdekessége, hogy az Arab-félszigeten 8 ország van, ugye ma Jemenről van szó, de Jemen mellett még 7 másik van itt, amelyeknek a pénznemeit is bemutatjuk itt. Nagyon érdekes az, hogy például a jemeni pénzen, illetve bélyegeken nem csak a saját kultúrájuk látható, hanem például nemzetközi sportesemények - mondta el Gelencsér Gábor. 

Markó Roland hozzátette, jelenleg is dolgozik egy könyvön, amely a számos országban szerzett tapasztalatait foglalja magába és főként az eltűnő, valamint ritkán emlegetett kultúrák bemutatását tűzi ki célul.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.