Ötösre vizsgázott a magyar bírósági távmeghallgatás: a rendszer 1500 kilométer távolságban is működött

facebook megosztás

Ötösre vizsgázott a magyar bírósági távmeghallgatás: a rendszer 1500 kilométer távolságban is kitűnően működött. A Miskolci Törvényszéken kialakított távmeghallgatási rendszer alkalmazásával az Amszterdami Bíróság, 2019. február 01. napján, Miskolcon hallgatott ki egy magyar állampolgárt. A részletekről az Országos Bírósági Hivatal sajtócsoportjától tájékozódtam.

Az Amszterdami Bíróságon emberkereskedelem miatt indult büntetőeljárás, melynek során felmerült egy szerencsi lakos kihallgatásának szükségessége. A holland bíróság a Szerencsi Járásbíróságtól kért segítséget a tanú kihallgatásához. A bíróság a kérésnek eleget téve a borsodi törvényszék egyik távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermébe idézte a tanút. Az Amszterdami és a Miskolci Törvényszék tárgyalótermeit telekommunikációs eszközök segítségével összekapcsolták, lehetőséget teremtve ezáltal arra, hogy a holland bíróság tolmács közvetítésével, közvetlenül tegyen fel a kérdéseket tanúnak. Így a szerencsi tanúnak nem kellett Amszterdamba utaznia, a kihallgatása mégis ugyanolyan módon történt, mintha egy holland tárgyalóteremben lett volna: a távmeghallgatási rendszer 1500 kilométerre is tökéletesen biztosította a tárgyalótermekben helyet foglalók közötti élő és azonnali kommunikációt.

A rendszer nagyszerűsége többek között abban áll, hogy használatával az ítélkezés tértől és időtől függetlenné válik: immár bármely magyar bíróság összekapcsolható akár külföldi bíróságokkal is, és telekommunikációs eszközökkel bármely időpontban eljárási cselekményekre kerülhet sor: meghallgatások tarthatók. A rendszernek köszönhetően lehetséges az is, hogy a nem Magyarországon tartózkodó személyek távmeghallgatással tegyenek vallomást.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.