Somogyi betörők, olasz állatkínzó, az állami költségvetést dézsmáló és egy csaló is bíróság elé áll kedden Zalában

facebook megosztás

A kutyakufár P. N. állatkínzás bűntette miatt fog felelni Lentiben, míg W. L. és társai a zalai megyeszékhelyen portyáztak zsákmány után: ott is fognak bíróság elé állni holnap emiatt. Szintén holnap, a Nagykanizsai Járásbíróság elé várják a hahóti traktorost 11 millióval „lehúzó” V. Á. vádlottat, míg Zalaegerszegen ítélnek majd az állami költségvetést alaposan megdézsmáló H. B. bűnperében.

A somogyi W. L. és társai Zala megyét gondolták megfelelő vadászterületnek – rá is fizettek…

Lopás bűntette és más bűncselekmények a vád a kaposvári W. L. és két társa ellen, akik még 2016 őszén törtek be több zalaegerszegi ingatlanba. Holnap állnak először a Zalaegerszegi Járásbíróság dr. Sinkó Vilmos vezette büntetőtanácsa elé.

A vádirat szerint a három férfi 2016. október elején állapodott meg abban, hogy betöréses lopásokat fognak elkövetni, kaposvári lakóhelyüktől távol. A bűncselekmények helyszínére a III. rendű vádlott által vezetett autóval mentek és a kiszemelt ingatlanokba az ajtó vagy az ablak felfeszítésével az I. és II. rendű vádlottak törtek be. Amíg ők az értékek után kutattak, harmadik társuk a gépkocsiban maradt és szemmel tartotta a környéket.

A vádirat 2016. október 12. – 18. között 3 esetet rögzít, amikor a vádlottak Zalaegerszegen, sikerrel jutottak be ingatlanokba:

I.

Az első alkalommal csupán 4 ezüstnyakláncot sikerült eltulajdonítaniuk. A lakás átkutatása során nem találták meg a sértettek több, mint 5,5 millió forintnyi félretett pénzét. A konyhaablak befeszítésével azonban, további 100.000 forint kárt okoztak.

II.

A második esetben a kiszemelt ingatlanba a kerítésen keresztül jutottak be, azonban a sértett otthon tartózkodott és megzavarta a vádlottakat, akik így futva menekültek el a helyszínről.

III.

Az utolsó alkalommal egy családi ház nappali ablakán keresztül próbáltak meg bejutni, majd mivel ez nem sikerült, a ház bejárati ajtaját feszítették fel. Az ingatlanból a sértett elhunyt férjének 30.000,- Ft értékű arany nyakláncát vették magukhoz és távoztak. A bejárati ajtó és az ablak felfeszítésével azonban 430.000 forintnyi kárt okoztak.

Alaposan megdézsmálta az állami költségvetést H. B.

Folytatólagos tárgyalására megy holnap H. B. a Zalaegerszegi Járásbíróságra, ahol dr. Gaider Bálint büntetőtanácsa dönt majd a költségvetési csalással vádolt férfi bűnösségéről.

A vád szerint H. B. egy zalai székhelyű cég ügyvezetőjeként a 2012. évben több számlát nem szerepeltetett a cég könyvelésében, illetve az adóbevallásában, ezáltal a vállalkozás bevételei után ÁFA-adónemben keletkezett adóbevallási és adófizetési kötelezettségének nem tett eleget. Cselekményeivel az állami költségvetésnek 14 millió 864 ezer 754 forintos vagyoni hátrányt okozott. Holnap szakértői vélemény ismertetése, ennek függvényében pedig ítélethirdetés is várható.

Traktort akart venni, de átverték: 11 milliót bukott a hahóti férfi

Egy traktort szeretett volna vásárolni magának egy hahóti férfi, de átverték: 11 millió forintja bánta a remélt üzletet. A csalással vádolt V. Á. holnap áll először a Nagykanizsai Járásbíróság Domjánné dr. Kormányos Edit vezette büntetőtanácsa elé.

A pórul járt hahóti lakos 2016 augusztusának elején talált az interneten egy hirdetést, ahol 7.500.000,- forintért kínáltak eladásra egy 2009-es évjáratú John Deere 6320 típusú traktort. Látszólag minden rendben volt, a hirdető magát Juhász Zoltánként nevezte meg, és két mobiltelefonos elérhetőséget is megadott. Azonban az egyik 30-as azonosítójú előfizetést egy budapesti hajléktalan nevére vásárolták meg, még 2015-ben, míg a másik 30-as hívószámú előfizetést pedig a büntetőügy terheltjének, a V. Á. monogramot viselő férfinek a részére 2016 márciusában vásárolta meg egy ember, Szombathelyen.

A hirdetőt a sértett még hahóti otthonából felhívta, majd további, a megjelölt telefonszámokon folytatott egyeztetéseket követően személyesen is találkozott a magát Juhász Zoltánnak kiadó, a találkozóra egy BMW típusú gépkocsival érkező vádlottal. V. Á. a sértett bizalmát magabiztos fellépésével, a rendszeres kapcsolattartás látszatával, együttműködést tükröző magatartásával és a sértett szándékának komolyságát rendszeresen hangsúlyozó kijelentéseivel megnyerve rábírta, hogy részére a külföldről Magyarországra szállítani ígért traktort, pótkocsit és ekét is magában foglaló üzlet lebonyolítása érdekében pénzt adjon át.

Így a sértett:

 - 2016. augusztus 5-én 18.00 óra körüli időben Sárváron, a fürdő bejárata melletti egyik cukrászdában, testvére, Ho. jelenlétében 2.000.000,-forint készpénzt adott át,

 - 2016. augusztus 16-án 10.00-11.00 óra körüli időben Sárváron, a fürdő bejárata melletti egyik cukrászdában, testvére, Ho. jelenlétében 3.500.000,-forint készpénzt adott át,

 - 2016. augusztus 29-én 13.00-14.00 óra körüli időben Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étteremben egyedül 2.000.000,- forint készpénzt adott át,

 - 2016. szeptember 13-án délelőtt Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étteremben egyedül 1.500.000,- forint készpénzt adott át,

 - 2016. szeptember 17-én 9.30 órakor Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étterem parkolójában egyedül 400.000,-forint készpénzt adott át, mely találkozóról telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 20-án 14.40 órakor Vasváron, a Csörnöc Gyöngye étterem parkolójában vagy a zalaegerszegi Lukoil benzinkúton egyedül 1.000.000,-forint készpénzt adott át, mely találkozóról telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 21-én 23.20 órakor Fakospusztán, a buszmegállóban, egyedül 300.000,- forint készpénzt adott át, mely találkozóról sértett telefonjával hangfelvételt is készített,

 - 2016. szeptember 28-án 17.40 órakor Zalaegerszegen, a Lukoil benzinkút előtt egyedül 150.000,- forint készpénzt adott át, mely találkozóról sértett telefonjával hangfelvételt is készített.

Az összesen kifizetett 10.850.000,- forintos összeget a becsapott sértett nagyanyai örökségéből, lakástakarék és biztosítási megtakarításaiból valamint testvére anyagi hozzájárulásából fizette meg. A pénzösszegek átadása után V. Á. telefonon és alkalmanként személyesen, továbbra is folyamatosan tartotta a kapcsolatot a sértettel, azonban feléje már különböző indokokat közölt, melyek késleltetik az adásvétel teljesedésbe menetelét. Aztán 2016 novemberére a vádlott már elérhetetlenné vált, így végül a hahóti férfi feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozás során V. Á. kiléte felderítésre került, és megállapítást nyert az is, hogy a vádlott az internetes hirdetés alapján megjelölt mezőgazdasági gépek értékesítésével összefüggésben megtévesztette, hiszen a sértettnek ígért berendezések beszerzésére és eladására szándéka és lehetősége sem volt. A cselekmény elkövetésével V. Á. összesen 10.850.000,- Forint kárt okozott a hahóti sértettnek, amely a nyomozás során sem térült meg, a készpénzben átadott összegek további sorsa ismeretlen. Mindezek miatt V. Á. terheltet jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a Nagykanizsai Járási Ügyészség, sorsáról Domjánné dr. Kormányos Edit büntetőbíró fog majd dönteni.

Az olasz kutyakufár, P. N. haláljárata

A kutyakufár haláljárata. Nem tettem idézőjelbe sem a kutyakufárt, sem pedig a haláljáratot, ugyanis mindkettő úgy igaz, ahogy az le van írva a papírra. Egy 29 éves olasznak nem volt otthon munkája, így Magyarországra jött, szerencsétlen, tenyésztett kutyakölykökkel kereskedni. A talján haláljárata azonban nem érhetett céljához, hála a Lenti Rendőrkapitányság járőreinek. A történet így sem érhetett jó véget, hiszen végül négy kölyök elpusztult, sokuk pedig egy életre szóló egészségkárosodást szenvedett. Hogy a férfi bűnhődni fog, arra a Lentiben dolgozó ügyészek a garancia: holnap áll először a Lenti Járásbíróság dr. Horváth Zsolt vezette büntetőtanácsa elé az állatkínzás bűntettével megvádolt P. N., ahol az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésen a vádlott kihallgatása várható majd.

A bűnügy lényege:

A 29 éves férfi – P. N. – hazájában, Olaszországban rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, ezért 2018. év elején elhatározta, hogy bevételét magyarországi, illegális kutyatenyészetekből származó kölyökkutyák Olaszországban történő értékesítéséből fogja kiegészíteni.

2018. május 6. napján a délutáni, esti órákban Torinóból Magyarországra utazott az általa vezetett Alfa Romeo típusú személygépkocsival. Lajosmizsére ment, ahol másnap, a reggeli órákban egy ismeretlen, engedély nélküli ebtenyésztéssel foglalkozó személytől 19, uszkár jellegű kölyökkutyát vett át 1000 Euró ellenében. A kutyakölykök életkora még a nyolc hetet sem érte el: a jellemzően 4-5 hetes kiskutyákat az anyaállatoktól a férfi jogszabálysértő módon, idő előtt választotta el, továbbá nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állat egészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem.

A férfi a 19 kölyökkutyát a személygépkocsi levegőtlen csomagterében, állatszállító boxok nélkül, szabadon, összezsúfolva helyezte el. Majd még aznap Tornyiszentmiklósra ment, hogy a magyar-szlovén, majd a szlovén-olasz államhatárt átlépve, Torinóba jusson. Azonban a Lenti Rendőrkapitányság járőrei a gépkocsit 2018. május 7. napján, 11.35 órakor ellenőrzés alá vonták: a kiskutyákat lefoglalták, majd állatvédelmi szervezeteknek adták ki.

P. N. az állatok átvételekor minimális mennyiségű, csupán 2-4 kiskutyának elegendő táplálékot adott a 19 kölyökkutyának, azonban a magyar átvételi helyszíntől Torinóig tartó, 11-12 órás időtartamra tervezett út során a kiskutyák további etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, valamint a járműben történő levegőcseréről sem gondoskodott.

A bánásmód miatt a 19 kölyökből 14 kiskutya azonnali orvosi ellátást igényelt, 4 kiskutya úgynevezett shockot kapott, őket az állatvédő szervezetek munkatársai az átvételt követően azonnal állatorvoshoz szállították: életüket akkor csak a gyors állatorvosi beavatkozás mentette meg. A gondos orvosi ellátás ellenére azonban, a legyengült immunrendszerű állatok közül – 3 héten belül – 3 kölyökkutya, majd nem sokkal később még egy kiskutya elpusztult. Az életben maradt kölykök is megsínylették a kutyakufár haláljáratát: közülük többen is egészségkárosodást szenvedtek. Mindezekért a Lenti Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen a határ menti kisváros járásbíróságán.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.