Karantén nélkül Horvátországba

facebook megosztás

Megszűnt a határforgalom-ellenőrzés Magyarország valamennyi belső schengeni határán és péntektől már Horvátországba is lehet utazni hatósági házi karantén ellenőrzés nélkül, ugyanakkor belföldi nyaralást javasol az országos tisztifőorvos.

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján az is kiderült, hogy Zala megyében eddig 16 fő vesztette életet a koronavírus miatt. A legfrissebb járványügyi adatok szerint mindössze 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. Meghalt viszont egy 37 éves férfi, akinek az eddig rendelkezésre álló információk szerint nem volt ismert alapbetegsége. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta: alapvetően továbbra is igaz, hogy a koronavírus a krónikus betegekre veszélyesebb.

– Láthatjuk ebben az esetben is, hogy viszonylag ritkán, de előfordul az, hogy rendkívül gyorsan, rapidan zajlik le a betegség. Természetesen vizsgáljuk az esetet. Járványügyi szempontból már tegnap megkezdődött a vizsgálat, felderítettük a környezetet. A kormányhivatal munkatársai járványügyi vizsgálatot végeznek - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A tájékoztatón az is kiderült, hogy létrehoznak egy bevetési egységet arra az esetre, ha a vírus elleni védekezés második szakaszában újabb gócpontok alakulnának ki az országban.

– Figyelemmel a járvány elleni védekezés második ütemére elrendelt egészségügyi készenlétre az Operatív Törzs egy azonnali intézkedést bevezető, bevetési egység létrehozásáról hozott döntést. A bevetési egység feladata, hogy amennyiben egy terület vagy egy intézmény tekintetében megjelenik a koronavírus-fertőzés, abban az esetben a helyszínen megjelenve, a szükséges intézkedéseket azonnal be tudja vezetni - fogalmazott  Kiss Róbert rendőr alezredes. 

Zala megyében hétfő óta nem nőtt a regisztrált esetek száma, így továbbra is 259 fertőzöttet tartanak nyilván. A keddi tájékoztató szerint az egészségügyi ellátás járvány előtti visszaállításáról ma hoznak döntést a szakemberek, ez azonban írásunk megjelenéséig nem történt meg.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.