Kormányinfó: lassan, de csökkenek a megbetegedés számok

facebook megosztás

Enyhítés várható a korlátozó intézkedésekben karácsonykor. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón közölte: december 21-én döntenek arról, hogy a karácsonyi időszakra milyen szabályok lesznek érvényben. Szilveszterkor azonban biztosan nem várhatók változtatások: az este 8 órás kijárási tilalom és a tízfős összejöveteli létszámkorlát továbbra is hatályban marad.

A kormány áttekintette a járványhelyzet adatait és azt látja, hogy lassan, de csökkenek a megbetegedés számok – fogalmazott a miniszter a kormányinfón. A kormány olyan szabályokat szeretne hozni, ami karácsonykor megkönnyítené a kapcsolattartást a családok között. Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány az Európai Unió mind az öt oltási projektjében részt vesz, hogy minél hamarabb oltóanyaghoz jussunk. Az idei év végén vagy jövő év elején már érkezhet oltóanyag Magyarországra.

- Most a legfontosabb, hogy az oltás előjegyzésben, aki tud és szeretne, az regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A magyar kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban és szervezetten, állami program keretében, az oltást biztosítsa. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Ami azt jelenti, hogy mindenki eldöntheti az adott oltóanyagot be kívánja-e magának adatni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tesztszámot tekintve ötödikek vagyunk Európában. Ezen a héten a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. A miniszter reagált a vakcinainfo.gov.hu weboldalt érintő híresztelésekre is.

- Szeretném azt is egyértelművé tenni, mert elég rosszindulatú híresztelések is szárnyra keltek az online médiában, hogy természetesen az állam a vakcinainfo.gov.hu-t azért működteti, mert így tudjuk az igényeket felmérni. A nyugdíjasokról van állami nyilvántartás, de arról, hogy kinek milyen egészségi állapota van, ki az, aki soron kívül lenne jogosult a vakcinára, ilyen egységes állami nyilvántartás nem létezik – tette hozzá Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott: az elmúlt 24 órában a rendőrök országszerte 246 esetben intézkedtek olyan személyekkel szemben, akik a maszkviselési kötelezettséget figyelmen kívül hagyták. Ezzel szeptember 21-e óta összesen 12 265 alkalommal intézkedtek a rendőrök ezen szabály megsértése miatt.

- A kereskedelmi üzletekre, a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt idáig 576 rendőri intézkedést hajtottunk végre. Ebből az üzemeltető vagy a tulajdonos által elkövetett szabályszegés miatt 161 alkalommal. az üzletek korlátozott nyitvatartására és az üzletben tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 415 alkalommal intézkedtünk – fogalmazott Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Tegnap óta 5415 fővel emelkedett a beazonosított koronavírussal fertőzöttek száma és elhunyt 171 beteg. Galgóczi Ágnes a járványügyi adatokkal kapcsolatban hozzátette: az esetszámok csökkenése biztató.

- Ezúttal is szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy már lehet regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. Ezt a regisztrációt megtehetjük a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon és örömmel tapasztaljuk, hogy már nagyon sokan regisztráltak. Az idősek száméra postai úton is lehetőség nyílik majd a regisztrációra – árulta el Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

A Magyar Posta holnaptól kezdi kézbesíteni a hatvan év fölöttiek részére Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató levelét, ami kétmillió nyugdíjast érint. A kitöltött regisztrációs lapot a levélben található válaszborítékban ingyenesen lehet majd visszaküldeni.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.