Nyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, ismét lehet zárt térben edzeni Horvátországban

facebook megosztás

Március 1-jétől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárttéri edzéseket is engedélyezik - közölte Andrej Plenkovic horvát kormányfő.    

Plenkovic hozzátette: a járványügyi intézkedések részleteiről pénteken tájékoztat a válságstáb.    

A kormányfő továbbá nyomatékosította, hogy nem szabad túl lazán kezelni az enyhítéseket. Amennyiben rosszabbra fordul a helyzet, a kormány ismét szigoríthat - mondta.    

"Próbáljuk megőrizni az emberek egészségét, a gazdaságot, a stabilitást, a fizetéseket, a nyugdíjakat és a munkahelyeket" - hangsúlyozta.        

A szomszédos Szlovéniában a  Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogy ha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600-nál, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500-nál kevesebbre mérséklődik. Ekkor a középiskolák és az egyetemek is tantermi oktatásra állnak vissza. Megnyitják a diákotthonokat mindenki számára, valamint feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.    

A kabinet hetente bírálja felül a járványügyi intézkedések. Szlovénia egyelőre "narancssárga" besorolásban maradt, vagyis az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is folytatódhat a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet nyitva tarthat, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Még a múlt hétfőn feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat is, de az éjszakai kijárási tilalom érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen.    

Egy régióban azonban a kormány szerdai döntése szerint újra szigorítanak a járványhelyzet romlása miatt, így a tengermelléki régióban a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek ismét be kell zárniuk.

MTI

(Borítókép: Antonio Bat /MTI/EPA)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.