Nagyvárosok? Nincs mit kompenzálni…

facebook megosztás

Mint ismert, a kormány tavaly a vírushelyzetre hivatkozva elvonta a településektől a gépjárműadót, a reklámadót, adóemelési stopot vezetett be, valamint felére csökkentette a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adóját. Múlt héten a 168.hu készített egy összeállítást, amelyből kiderül: az állam úgy kárpótolhatja a 47, huszonötezernél több lakosú várost, hogy elveszi a közétkeztetést, valamint a háziorvosi ügyeletek, sportcsarnokok üzemeltetését. Az említett cikkben Balla György miniszteri biztos kifejtette, nincs mit kompenzálni, mivel nem elvonás történt a városoknál, hiszen az adó elengedett fele helyben, ott maradt a vállalkozásoknál.

Alig egy hónapja kapta azt a feladatot Balla György, hogy folytassa le az egyeztetéseket külön-külön az önkormányzatokkal arról, miként tudná a kormány kompenzálni a településeket. A cikkben leírtak szerint a miniszteri biztos minden érintett település képviselőjével egyeztetett, kormánydöntés májusban várható. A politikus közlése szerint várhatóan helyi beruházásokhoz, fejlesztésekhez tud támogatást nyújtani a kormány. Ugyanakkor Balla György azt is hangsúlyozta: „dönteni nem én döntök, hanem a kormány, de biztos, hogy nem általános, hanem 47 különböző, egyedi megoldás készül”.

Az idézett interjúrészből érdemes nagy hangsúlyt fektetni az „egyedi megoldás” kifejezésre. Hiszen a tavaly decemberi soron kívüli támogatás is érdekes elosztásról árulkodik: 23 megyei jogú város közül 17 kapott pénzt: a 13 fideszes vezetésű vagy támogatottságú összesen mintegy 22 milliárdot. A Zalaegerszegnek ítélt összeg: 1,38 milliárd+228 millió, Kaposvárnak 1,38 milliárd+140 millió jutott, míg Nagykanizsának 820 millió. Négy ellenzéki polgármester által vezetett város kapott akkor támogatást, de a Miskolc, Eger, Salgótarján, Érd fogatnak ítélt összeg együttesen sem éri el a 2 milliárdot.

Ezzel kapcsolatban Horváth Jácint elmondta: a mostani döntés lehetőséget ad arra, hogy ismét a kormány által preferált, fideszes városokat részesítsék előnyben az ellenzéki vagy vegyes vezetésű településekkel szemben. Az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese hozzátette: Kanizsától az elmúlt két évben mintegy másfél milliárdot vett el a kormány, így most az a cél, hogy ezzel megegyező összeget kapjon a város fejlesztésekre. Az ÉVE-frakciónak már pontos tervezete is van arról, hogy milyen beruházásokat kell ebből finanszírozni, a listát a héten juttatják el Balogh Lászlóhoz. A Balla György által említett lehetőségek, mint a közétkeztetés, valamint a háziorvosi ügyeletek, sportcsarnokok üzemeltetésének átvállalása kapcsán Horváth kiemelte: ezek mind az önkormányzatok jogainak csorbítását szolgálják.

– Adják oda azt a pénzt, amit a kormány erre szánna, és majd az önkormányzatok megoldják az üzemeltetést. Mi nem abban látjuk a megoldást, hogy további feladatokat adunk át az államnak, így is elég sokat elvettek már, nem a központosítás a helyes út.

Jó hír ugyanakkor a 25 ezer főnél kisebb településeknek, hogy a 4/2021. (I. 14.)-es rendelet értelmében az ő esetükben a kormány hajlandó az automatikus és teljes jóváírásra. A rendeletben leírtak szerint két egyenlő részletben, legkésőbb 2021. június és 2021. október hónapban kell folyósítani a támogatást. Azt ugyanakkor a siófoki példa is mutatja, nem olyan egyszerű kérdés, hogy melyik város van éppen 25 ezer alatt vagy felett. Lengyel Róbert, a Balaton-parti település polgármestere a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a belügyminisztérium nyilvántartása alapján 2021 első napján 25 043 lakosa volt Siófoknak, míg a KSH szerint 24 932. A fenti támogatási összegek is jól mutatják, nagyon nem mindegy, hogy melyik adat felé dől a mérleg nyelve. „Jegyző úr tájékoztatása szerint a 25 ezret csak akkor haladjuk meg, ha ehhez a számhoz hozzá vesszük azt a 175 főt is, akik ugyan hajléktalanok, viszont Siófok a feltüntetett, de utca, házszám nélküli a tartózkodási helyük. Vélelmezem, nagy részük nincs is Siófokon, ide adót értelemszerűen sosem fizettek, csak valamikor kiállítottak számukra egy ilyen igazolványt, és közben meg szélednek szerte Magyarországon. Tehát a hajléktalanjainkkal lehetünk a bűvös szám felett?” – írta a független, de összellenzéki támogatottsággal bíró vezető.

A 168.hu cikkére is reagált Lengyel Róbert a Facebookon. Bejegyzése szerint valóban történt egyeztetés a kompenzáció kapcsán, ugyanakkor a városvezető és a kormány álláspontja úgy tűnik, távol áll egymástól. „Elmondtunk mindent, amit ez ügyben el lehetett mondani, azt hiszem, ebben nem volt hiba. Meg reménykedtem azért is, mert hisz a tavalyi év végén jó néhány fideszes vezetésű város komoly vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott már előre. Még a szkeptikusok is azt mondták, hogy "ezek után nem teszik meg, hogy legalább valamennyit ne adjanak". Most kiderült, hogy a független, avagy ellenzéki települések lakóinak nagyjából semmilyen kompenzálás nem lesz. Mert, hogy az illetékes tárgyalópartnerünk szerint "nincs mit kompenzálni"…

Mikó-Baráth György

(Borítókép: Horváth Zoltán)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. április 9-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.