Történelmi visszatekintő: 1849 július közepéig ismét békés volt az élet Nagykanizsán

facebook megosztás

Nyugalmas két hónap követte az idegen megszállást Nagykanizsán 1849-ben. Czupi Gyula a könyvtár igazgatója, történelmi visszatekintő sorozatunkban ezúttal az akkori sóhivatal helyszínét mutatja be.

A mai városháza melletti területen állt a sóhivatal, ami akkoriban az adószedés helye volt, amin keresztül pénzelték a háborút is. Miután 1849 májusának második felében elhagyták az idegen csapatok Nagykanizsát, beindult a magyar kormányzás, emlékeztetett Czupi Gyula. Egészen július közepéig mondhatni béke volt városunkban. Kanizsa vezetésének első feladatai közé tartozott, hogy a pénzkivitelt megakadályozza. Emellett újra volt újoncozás, és gyűléseket is tartottak. Ebben a két hónapban csend és nyugalom volt, szervezték az ellenállást, és várták, hogy mi történik, hiszen az országos események nagyban befolyásolták a nagykanizsaiak életét is.

– Addig is Csertán Sándor például, a frissen kinevezett vezetője a megyének, itt van a városban, lelkesíti az embereket, hogy maradjanak a szabadságharc oldalán. Jelentkezzenek katonának. Csertán annyira szimpatizál a várossal, hogy még egy levelet is küld a kormánynak, hogy ezt a várost meg kellene dicsérni, hiszen mindvégig rendben volt, tisztességesen viselkedett. Mindig kimutatta a forradalom és szabadságharc melletti érzelmeit, de mégis minden rendben volt. Albanich Flóriánt külön megdicséri, azt mondja, hogy túltesz néhány alispánon, pedig csak egy egyszerű pékmester volt – mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

K.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.