Válaszolt Brüsszel: várnunk kell az uniós pénzesőre

facebook megosztás

Még folyamatban van a magyar helyreállítási terv értékelése Brüsszelben, közölte a Privátbankár.hu-val a Marta Wieczorek, az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Ez egyben azt vetíti előre, hogy csúszik a terv jóváhagyása, azaz Magyarország egyelőre nem juthat hozzá az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Ezzel párhuzamosan kiújult a politikai viszály Brüsszel és Budapest között, ősztől pedig a jogállamisági mechanizmus is élesedhet Magyarországgal szemben.

Július 12-ig kellett volna jóváhagynia az Európai Bizottságnak a magyar helyreállítási tervet – tehát azt a dokumentumot, amely bemutatja, hogy mire kívánja költeni a magyar kormány az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó vissza nem térítendő összeget – írja Wéber Balázs a Privátbankár.hu oldalán.

A tét hatalmas, hiszen a folyó áron mintegy 800 milliárd eurós alapból 7,2 milliárd euró, azaz több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár Magyarországnak, amit nem csak a koronavírus-járvány elleni intézkedések okozta károk enyhítésére, hanem a gazdaság modernizálására és reformjára is lehet majd fordítani. (Emellett hiteleket is lehívhatunk az alapból, a magyar kormány azonban csak egyedi projekteknél élne ezzel a lehetőséggel – a szerk.)

Függőben a jóváhagyás 

Mint beszámoltunk, a Bizottság – a brüsszeli Politico értesülései szerint – a magyar tervet nem fogja határidőig, tehát július 12-ig jóváhagyni, mivel elégedetlen a terv azon részével, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó.

A Privátbankár.hu megkeresésére Marta Wieczorek, az Európai Bizottság gazdaságért, pénzügyekért, munkahelyekért és szociális jogokért felelős szóvivője megerősítette, hogy a a magyar terv vizsgálata még nem zárult le. Annak kimeneteléről ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni.

Mivel a mélyreható értékelés folyamatban van, nem fogunk semmiféle előzetes értékelést adni - fogalmazott.

Annyit ugyanakkor elárult, hogy a tervet a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) szabályozásában szereplő 11 kritérium alapján vizsgálják. (Az RRF a Helyreállítási Alap központi eleme.)

Mindegyik tagállamra ugyanazok a kritériumok vonatkoznak. A 11 kritérium alapján arról készül értékelés, hogy (a nemzeti tervekben vázolt) intézkedések válaszolnak-e azokra a kihívásokra, amelyek szerepelnek az országra szabott ajánlásokban, illetve hogy a tervek megfelelő ellenőrző mechanizmust biztosítanak-e - tette hozzá.

A teljes cikkért kattintson»

Forrás: privatbankar.hu

(Borítókép: Francois Walschaerts/AP) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.