27 év alatt 60 érmet hoztak el a magyarok a CEOI-ról

facebook megosztás

Túlszárnyalta tavalyi elképzelését a kanizsai származású Németh Márton a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián. A tizenegyedik osztályos fiatal célja a bronz megszerzése volt, de végül ezüstéremig jutott. A régió egyik legfontosabb megmérettetésén a magyar diákok rendre jól szerepelnek. Az elmúlt 27 évben 60 érmet hoztak el a magyarok.

Mint ahogy arról már tegnapi Híradónkban beszámoltunk: a verseny idei házigazdája Horvátország lett volna, de a járványhelyzet nem tette lehetővé a kiutazást, ezért a négyfős magyar csapat a BLG egyik számítógépes termében oldotta meg a feladatokat. A diákolimpián legfeljebb tizenegyedik osztályba járó középiskolás diákok vehetnek részt, két felnőtt csapatvezetővel. A felkészülésben a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai, Horváth Gyula és Erdősné Németh Ágnes segítette a tanulókat. A magyar delegációban Marci mellett Viczián András, Máté Lőrinc és Gábor Dávid szerepelt.

– Ez hosszú, hosszú válogatással áll össze. Ez a válogatás a Nemes Tihamér programozó verseny, illetve az OKTV programozás kategóriájával indul. Ezek a versenyek három fordulósok, van iskolai, megyei, és országos forduló. Aki az országos fordulóban az első 20-25 helyen van, ez mindig pontszámtól függ, hogy hogyan. Az vehet részt az olimpiai válogatóversenyeken, ahol kiválogatják a különböző olimpiákra a gyerekeket, például a Közép-Európai Diákolimpiára – nyilatkozta Erdősné Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke.

A nemzetközi megmérettetés öt napot ölelt fel, ebből a verseny a második és negyedik napon zajlott. Mindkét nap során öt óra állt a diákok rendelkezésére, hogy megoldjanak három-három feladatot, összesen 600 pontért. Marci szerint a feladványok között kifejezetten nagy különbségek voltak.

– Az első forduló szerintem sokkal kényelmesebb meg kellemesebb volt olyan szempontból, hogy jó ütemben lehetett úgy haladni, hogy keresel egy feladatot, abból megoldasz annyi pontot, amennyit tudsz és így haladsz feladatonként. Így lett nekem végül 209 pontom. A maradék 91 pont, amit nem tudtam megszerezni, az kifejezetten nehéz volt. Úgy érzem, hogy kihoztam magamból a maximumot azon a napon – mondta el Németh Márton Tamás.

A második versenynapon míg az első feladatot a mezőny 70-80 százaléka 100 pontra teljesítette, addig a harmadikon már senki nem szerzett pontot. Összesen 11 ország, 48 diákja vett részt a megmérettetésen.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.