Négy új, horvát-magyar határátkelőhely kialakítását jelentette be nagykanizsai sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

facebook megosztás

Négy új, horvát-magyar határátkelőhely kialakítását jelentette be nagykanizsai sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus ma délelőtt a Medgyaszay Házban egyeztetett horvát kollégájával, Gordan Grlić Radmannal, valamint Nataša Tramišakkal, a szomszédos ország uniós alapokért felelős miniszterével. Mint kiderült: az előttünk álló időszakban kulcsfontosságú lesz a két ország szorosabb együttműködése, ugyanakkor arra is rávilágítottak a politikusok, hogy jelentősen eltérő álláspontot képviselnek Szerbia EU-s csatlakozásának kérdésében.

Két fő témája volt a mai találkozónak, méghozzá a migrációs helyzet és a horvát-magyar határ menti együttműködések megerősítései. Utóbbi kapcsán Szijjártó Péter elmondta: jelenleg 7 átkelőhely működik és ezek átlagos távolsága egymástól 50 kilométer, míg Nyugat-Európában ez az adat átlagosan 2-4 kilométer között van. Kiemelte: ezen mindkét ország javítani szeretne, hiszen csak így jöhetnek ki pozitívan az új világgazdasági korszakból. Ezért Zákánynál és Sároknál is útösszeköttetést építenek ki a szomszédos horvát településekkel, valamint összekötik az autópályákat Ivándárdánál, továbbá szó volt a Mura-híd építéséről is.

– Az M6-os autópályát építjük a határig, horvát barátaink is építkeznek, s 2024-ig Ivándárdánál az autópályákat össze fogjuk kötni. Közösen dolgozunk azon is, hogy a Murán, Murakeresztúr és Kotoriba között hidat építsünk, a tervezésre vonatkozó pénzügyi forrásra közösen pályázatunk és nyertünk is az Európai Uniótól. A tervezést gyorsan követni fogja a kivitelezés – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A mai sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a horvát fél is elkötelezett a két ország közötti közlekedési lehetőségek fejlesztése mellett.

Említettük a közlekedést, ez egy stratégiai prioritás. De itt szerepel még a zöldpolitika, a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés a régióban. Én szeretném a gazdasági vonalat a kis- és középvállalkozás segítését is említeni. A konstruktív megbeszélések után úgy gondolom, össze tudjuk állítani a megállapodásunk tervezetét – hangsúlyozta Nataša Tramišak területfejlesztésért és EU alapokért felelős miniszter.

Újságírói kérdés kapcsán szó volt Szerbia uniós csatlakozásáról. Mint kiderült, eltérő álláspontot képvisel a horvát és a magyar fél. Szijjártó Péter szerint csak a bővítéssel nyerheti vissza erejét az Európai Unió, a szomszédos ország képviselői ugyanakkor elmondták: a szerbek megbocsáthatatlan bűnei felett továbbra sem tudnak szemet hunyni.

– Mi továbbra is keresünk embereket, s kérdezzük Szerbiától: hol van 1858 eltűnt? Családjaik még élnek. Mi még mindig szenvedünk a fájdalomtól, amikor az eltűntek nemzetközi napján megemlékezünk, amikor látjuk, hogy a szülők nem tudják, hol vannak a gyerekeik, nem tudják a feleségek, hol vannak a férjeik – fogalmazott Gordan Grlić Radman kül- és európai-ügyi miniszter.

A jelenlegi tervek szerint két héten belül ismét egyeztetnek a felek, ezúttal Eszéken. Akkor az uniós források a jelenleginél hatékonyabb felhasználása kapcsán ülnek a politikusok tárgyalóasztalhoz.

M-B.Gy.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.