Vélemények a népszavazásról

facebook megosztás

A köztársasági elnök 2022. április 3-ra, az országgyűlési képviselőválasztás időpontjára tűzte ki a gyermekvédelmi népszavazást, melyet a kormány kezdeményezett a gyermekvédelmi törvény ügyében kirobbant viták nyomán. A népszavazás négy kérdéséről egy pszichológus, egy apuka és egy nagypapa véleményét közöljük írásunkban.

Dóber Valéria pszichológus és tanár:

Másképp kellene ezekről a kérdésekről beszélni. Genetikailag ugyanis meghatározott, hogy milyen lesz az egyén szexuális identitása. A gyermekeink számunkra nagyon fontosak. Akár pedagógusként, akár pszichológusként azt gondolom, hogy minden gyermek egyforma odafigyelést igényel, és eredendően jónak születik. Semmilyen módon nem lehet a gyerekek között különbséget tenni sem a nemi identitásuk, sem a nemük, sem a képességeik és más, egyéb tulajdonságaik alapján. Az a bajom ezzel a népszavazási kérdéssel, hogy alkalmas az előítéletek felkeltésére és a kirekesztésre, amitől mi magyarok korábban el szoktunk határolódni. A közvéleménykutatók azt mondják, és én is egyetértek ezzel, hogy érvénytelen lesz ez a szavazás.

Ha végig gondoljuk, a nemváltó műtét, a nem átalakításának kérdése vagy maga a szexualitás az iskolában, úgy, hogy a tanár rábeszélje a diákokat arra, hogy nemváltó műtétre menjenek, soha nem fordult elő, ez eleve hazug, félrevezető megközelítés. Amikor a szexuális érés bekövetkezik, 12 éves kor körül, tudatosodik a fiatalokban az például, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. Azonban a népszavazás következtében a homoszexualitáshoz kapcsolódó felerősödő előítéletek olyan helyzetbe hozhatják a fiatalokat, hogy még inkább elkeseredetté válhatnak. Amúgy is válságos érzés felismerni ebben az életkorban, hogy különböznek a szexuális identitásuk tekintetében a társaiktól. A lelki krízis azt is magával hozhatja, hogy nagyon sok erőfeszítést tesznek a fiatalok adott esetben azért, hogy megtagadják vagy ellentétbe fordítsák valódi vágyaikat. A praxisomban több olyan kamasszal találkoztam, akiknek a kirekesztéstől való félelem miatt az öngyilkosság is megfordult a fejében. Nagyon sok családnál okozott válságot, amikor kiderült egy épp ebben az életkorban lévő fiúról, hogy transznemű, vagy éppen homoszexuális. Ezek mögött a történetek mögött mindig egyéni emberi tragédiák húzódnak meg, és én, mint ember úgy gondolom, hogy ezeket nem szabad nekünk egy pillanatig sem felerősíteni. Mindenképpen segíteni kell annak, aki bármilyen módon érintett ebben a kérdésben.

Hajdú József, egy 10 éves kislány édesapja:

Én nem javaslom, és nem is tudom elfogadni azt, hogy a kiskorú gyerekeket ilyen kérdésekkel molesztálják. Biztos, hogy nem is tudja, miről van szó. Amikor eléri a gyermek a felnőtt kort, akkor majd eldönti, hogy mit szeretne, és hogyan legyen. Aki felnőtt korában más hajlamú akar lenni, a szíve joga. Ez valamilyen szintű betegség, és aki olyan, azt nem kell elítélni. Amelyik ország e szerint akar élni, a szíve joga, de nem úgy, hogy valaki rá akarja az akaratát erőltetni a gyerekekre. A gyerekkoromban fel sem merülhetett ez a kérdés semmilyen formában. A népszavazáson nemmel fogok szavazni. Nem szeretném, ha a lányomat ilyen kérdésekkel zaklatnák. Nem is tudja, hogy miről van szó, ha bele nem sulykolják szó szerint. Miért is akarják az iskolákba, óvodákba beengedni ezeket az embereket? Menjenek el dolgozni a bányába, és ott bontakozzanak ki. Ne a gyerekek lelkivilágát akarják tönkre tenni.

Remélem, akinek van gyereke és unokája, és elmegy szavazni, a nem válaszokat fogja behúzni. Aki igennel szavaz, azt csak sajnálni tudom. Ő a gyerekét biztosan soha nem szerette, és talán ő maga is olyan típus. Én másnak is azt javaslom, ilyenbe ne menjen bele, ha valamit is számít neki a gyereke, vagy az unokája. Az, hogy máshol, Hollandiában vagy Németországban hogyan gondolkodnak, legyen az ő problémájuk. A szívük joga, de úgy, hogy másokat ne akarjanak befolyásolni. Nem szeretném, ha rám erőszakolnák azt, amit én nem akarok. Nehogy már egy gyermekvédelmis mondja meg nekem, hogy hogyan neveljem a gyerekemet. Ez a véleményem.

Osvald Gábor 4 unokás nagypapa, akinek hamarosan érkezik az 5. unokája is:

Erre a kérdésre hogyan lehet válaszolni? Amikor iskolások voltak a gyerekeim, akkor is igyekeztem hozzászólni minden felvetődő kérdéshez. Ezek buta, okafogyott, értelmezhetetlen kérdések. Egy iskolában eddig sem tarthattak ilyen témájú előadásokat. Nem lehet szexuális propagandát bemutatni a gyerekeknek. Ilyen nem kerülhet be az iskolába, óvodába. A téma ezzel a felvetéssel csak nagyobb visszhangot, propagandát kapott. A kérdésekre egy normális ember nem válaszol. Amit kérdeznek, az véleményem szerint Magyarországon tilos! Hogyan juthatna eszébe egy 5-6, vagy 12 éves gyereknek, hogy nemi átalakító műtétet akar. Majd, ha felnőtté válik, akkor majd eldöntheti. Ez a népszavazásra bocsátott téma csak egy újabb szembenállást szül az emberek között. Baráti társaságban is beszéltünk róla, egyértelmű véleményünk az volt, hogy a kérdések felvetésének nincs értelme.

Bakonyi Erzsébet

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. március 25-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.