Magyarok és horvátok közösen ünnepelték az új évet és a határok megszüntetését

facebook megosztás

Január elsejével megszüntették a határellenőrzést a Letenye-Gorican átkelőnél is, mivel 2023-tól Horvátország hivatalosan is tagja lett a schengeni övezetnek. A történelmi eseményen a két ország delegációja mellett a környékbeli települések vezetői is részt vettek és közösen ünnepelték a határok eltörlését.  

A két ország képviselete éjfél előtt néhány perccel várakozott a sorompóknál, amelyek felnyitásával szimbolikusan is megszüntették a határellenőrzéseket Magyarország és Horvátország között. Déli szomszédunk képviseletében Gordan Grlic-Radman, külügy és európai ügyekért felelős miniszter mondott beszédet. A politikus szerint hazája schengeni övezethez való csatlakozása és az euró horvátországi bevezetése egy évtizedes folyamat megkoronázásának, valamint egy stratégiai cél elérésének számít.

– Horvát részről nagyon nagy munka és egy hosszú folyamat volt, hogy hazám a schengeni övezet tagja legyen. Nagyon sokat dolgoztunk ezen, sok követelménynek kellett megfelelni. Jól elő kellett készíteni a csatlakozást, ez pedig kifizetődött és sikerült a mai nappal – nyilatkozta Gordan Grlic-Radman a Horvátország külügy és európai ügyekért felelős minisztere.

A magyar delegációt Cseresnyés Péter képviselte. Nagykanizsa és térségének országgyűlési képviselője a két ország együttműködési lehetőségeinek bővülését emelte ki beszédében.

– A két ország gazdaságának is jót fog tenni. Ha lehet, én kiemelném ennek a térségnek a mutatott jelentőségét ennek a mai napnak. Az itteni vállalkozók, a határ innenső és túlsó oldalán élő vállalkozók új lehetőséget kapnak arra, hogy együtt tudjanak működni, valamint azokon a horvát nemzetiségű településeken élő emberek most már jóval közvetlenebbül tudják a mindennapi kapcsolatot fenntartani – hangsúlyozta Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő.

Az eseményen több határ menti település polgármestere is részt vett. Farkas Szilárd úgy véli, ez egy nagy pillanat Letenye városának és a letenyei embereknek, amely kettős lehetőséget jelent. Ez a lépés ugyanis erősítheti a közös munkát, másrészről innentől nem kell a helybélieknek hosszú órákat várni arra, hogy meg tudják látogatni határon túli hozzátartozóikat.

– Azt gondolom, hogy mindenképpen pozitívan kell értékelnünk azt, hogy a határok eltűnnek és a két nép barátsága még szorosabbá tud fűződni a jövőben. Eddig jellemzően csak a kultúra területén tudtuk ezt megtenni és most nagyon bízom abban, hogy a gazdaság területén is ez be fog következni. Várom azt, hogy ismét fellendül Letenye gazdasága, a letenyei vállalkozóknak az élete – emelte ki Farkas Szilárd Letenye polgármestere.

A határ mentén született emberek, – ahogyan Koósz Attila tiszteletbeli konzul is – egyfajta történelmi igazságszolgáltatásként tekintenek a napra, amikor szabaddá vált az átjárás a két ország között. 

– Én a határ mellett születtem pár száz méterre. Számomra ez nagyon sokat jelent, hogy nincs az, hogy szorult gyomorral, görccsel megyünk át egy határon, hanem szabadon. Hiszen mindketten európai népek vagyunk és azt gondolom, hogy most igazából megtette azt a történelem, amivel még adós maradt – vélekedett Koósz Attila a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Az esemény zárásaként magyarok és horvátok egy közös vacsorán vettek részt, amellyel együtt ünnepelték a határok eltűnését és 2023 beköszöntét.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.