Mi is az a webhoszting?

facebook megosztás

Weboldal indítását tervezed, és nem tudod, hogyan is kezdj neki, milyen lehetőségeid vannak a webhosztingot illetően? Nagyon sok szolgáltató és csomagkiosztás található, kezdőként gyakran nem könnyű köztük eligazodni. Ebben igyekszünk segíteni, és hasznos információkkal szolgálni.

Mi az a webhoszting?

Minden fájl, szöveg, kép, videó, amit a weboldalra fel szeretnénk tölteni, muszáj, hogy valahol tárolódjon, ez maga a webszerver. Egyszerűen szemléltetve, amennyiben összekötjük a domain nevünkkel a tárhelyet, a feltöltött tartalmak megjelenhetnek a weboldalunkon. Természetesen ez sem ilyen egyszerű, nem csupán a szükséges hely méretét kell meghatároznunk, több lehetőség közül is választhatunk.

Milyen fajtái vannak?

  • Webtárhely

Ez gyakorlatilag az osztott hosztingot jelenti, azaz egy szerveren több egységnyi méretre elkerített webtárhely és felhasználó található. Ez a legnépszerűbb választás, mind költségeit, mind egyszerűségét tekintve. Egy blog, egyéni vállalkozó, vagy kis- és középvállalkozás esetén, egyszerűbb weboldalaknál bőven elegendő.

  • VPS

A VPS a virtuális privát szerver rövidítése, mely esetén szintén több felhasználó osztozik egy szerveren, viszont közben rendelkeznek a saját szerver minden előnyével. Gyakorlatilag több önálló, saját erőforrással rendelkező virtuális szerverre osztják fel a nagy teljesítményű fizikai szervereket.

  • Dedikált szerver

Dedikált szerver esetében nem kell senki mással osztozni az erőforrásokon, viszont ennek üzemeltetéséhez már magas szintű technikai tudásra van szükség. Megkülönböztetünk szerverhosztingot, amikor valaki a saját szerverét helyezi el a szolgáltató szervertermében, szerver bérlés esetén magát a fizikai szervert is a szolgáltató biztosítja havi vagy éves díj ellenében, míg a szerverüzemeltetés magában foglalja a szükséges beállítások, telepítések, frissítések, hibaelhárítások elvégzését is. Mindenki a saját igényei és technikai tudása szerint tud választani az egyes lehetőségek közül.

  • Cloud tárhely

A fentebb felsorolt opciókkal ellentétben fizikai szerveren való adattárolás helyett arra is van lehetőség, hogy felhőben tároljuk a fájlokat és így futtassuk weboldalunkat. Természetesen a privát felhő szolgáltatás másféle adatok tárolására és megosztására is hasznos lehet.

Mindenki a saját igényei, céljai és tudása szerint tudja kiválasztani a számára leginkább megfelelő lehetőséget.

Ingyenes vagy fizetős verziót válasszak?

Találhatunk több – főként külföldi – szolgáltatót, akik ingyen kínálnak kisméretű tárhelyet az ügyfeleik számára. Az ajánlat nagyon kecsegtetően hangzik, de természetesen nem mindenkinek javasoljuk ezt a választást.

Azon túl, hogy a fizetős szolgáltatók általában megbízhatóbbak és jobb minőségű szolgáltatást nyújtanak, rendelkeznek ügyfélszolgálattal, akik kérdés vagy probléma esetén segítséget tudnak nyújtani. Továbbá természetesen van lehetőség nagyobb csomag választására vagy váltásra, amennyiben telítetté válna a tárhelyünk, valamint rendelkezésre állási garancia is elérhető szinte minden esetben.

Mindeközben az ingyenes szolgáltatások gyakran egyedül hagynak minket a kérdéseinkkel, probléma esetén elérhetetlenek, sok esetben saját domain név használatára sincs náluk lehetőségünk, csak a szolgáltató nevét tartalmazó aldomainen jelenhetünk meg. Mondanunk sem kell, hogy egy üzleti célú weboldal számára ez korántsem ideális.

Tehát amennyiben weboldalkészítésen gondolkodunk, szerencsére sok lehetőség áll rendelkezésünkre a hosztingot illetően, melyek közül igényeink szerint megtalálhatjuk a megfelelő megoldást.

Forrás: Rackhost.hu

(Borítókép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.