A világ bélyegei várják a könyvtárba látogatókat

facebook megosztás

Guernicától a Kilimandzsáróig, vagyis világunk bélyegeken” címmel nyílt kiállítás a Halis István Városi Könyvtárban.A látogatók Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró egyedi gyűjteményében több mint 1000 darab bélyeget, bélyegképet és érmés borítékot láthatnak. Kihasználva a nyári szünetet a megnyitón számos táborozó kisiskolás is jelen volt.

A filatélia tudománya nagyon magas szintű az egész világon, mert számos műfajt ölel át, a történelemtől egészen a mesék, vagy akár a természet világáig. A bélyegblokkok mellett, kisívek, bélyegképek, klasszikus bélyegblokkok és érmés borítékok is megtekinthetők a bibliotéka tárlatán. Hosszú évek munkája alatt állt össze ez a gyűjtemény, de ez valószínűleg sosem ér véget – mondta Gelencsér Gábor, a gyűjtemény tulajdonosa. 

– A kis ív az azt jelenit, hogy ugyanolyan bélyegek sorozata. Madagaszkár például jeleskedett ebben, ugyanis őslények prehisztorikus állatokról adott ki egy sorozatot. Nemcsak Tirex van, amit mindenki ismer, hanem nagyon sok prehisztorikus élőlény, amelyeknek ott a latin neve is egyébként a bélyeg kisíveken –  fogalmazott Gelencsér Gábor, nyugalmazott újságíró, tanár.

Számos érdekes és egyedi darab tekinthető meg az öt asztalon felsorakoztatott gyűjtemény között. Az egyébként is látványos tárlatot a könyvtár munkatársai könyvekkel, folyóiratokkal és különböző nemzeti zászlókkal tették még látványosabbá – árulta el Czupi Gyula a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

–Egy csodálatos kiállítás a könyvtár maga, hiszen itt van százezer könyv ezen a szinten kiállítva és most van itt rengeteg bélyeg is és különböző gyűjtemény elemek, amiket a Gábor hozott. Mi még azt is tervezzük, hogy összehozzuk a kettőt, az arról szóló könyveket, amelyről a bélyeg szól összepárosítjuk és ezzel adunk hozzá pluszt. A zászlók amik szintén színessé, kedvessé teszik a kiállítást, megint csak nagy öröm, kollégáim nagy örömmel csinálják most már. Gábor egy jól bejáratott kiállítás kezdeményező itt nálunk – mondta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A kiállítás megnyitóját a nyári szünet első napján tartották. Azért ekkor, mert most kezdődtek a könyvtár nyári táborai, és ezzel is kedveskedni szerettek volna a gyerekeknek – mondta el Czupi Gyula az intézmény igazgatója. A könyvtár második emeletén látható tárlat egész nyáron megtekinthető lesz.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.