Az üdülőövezetek népszerűsége is hozzájárul a Zala vármegyei lakáspiac átalakulásához

facebook megosztás

Zala vármegye lakáspiacán, az országos tendenciáknak megfelelően felemás hatások érvényesültek. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Zala vármegyében viszont 7 százalékkal 264 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig 5 százalékkal 134 ezerre nőtt.

  • Zala vármegyében a lakosok száma 7 százalékkal 264 ezer főre csökkent. A lakóingatlanok száma pedig több mint 5 százalékkal 134 ezerre nőtt.
  • Ugyanakkor országosan 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent 2011-hez képest a lakosok száma a friss népszámlálási adatok szerint. A lakóingatlanok száma viszont 4,3 százalékkal közel 4,6 millióra emelkedett. 
  • A vármegyében a használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 2018 júliusához képest 157 százalékkal 531 ezer forintra nőtt. 

Zala vármegye lakáspiacán, az országos tendenciáknak megfelelően felemás hatások érvényesültek. Az ország lakossága 3,4 százalékkal 9,6 millió főre csökkent az előző, 2011-es népszámláláshoz képest. Zala vármegyében viszont 7 százalékkal 264 ezerre mérséklődött a lakosok száma, a lakóingatlanoké pedig 5 százalékkal 134 ezerre nőtt. Egyebek mellett ez áll az ingatlan.com új elemzésében, amely a friss népszámlálási adatok alapján mutatja be a Zala vármegyei lakáspiacon bekövetkezett változásokat.

Négyzetméterárak a vármegyei településekről

A vármegyei kínálatban az ingatlan.com adatai szerint idén július elején összesen közel 4900 eladó lakóingatlan szerepelt. Az átlagos négyzetméterára 531 ezer forint volt, ami 157 százalékos drágulásnak felel meg a 2018-as átlaghoz képest. Zalaegerszegen az átlagos négyzetméterár 116 százalékkal 534 ezerre nőtt. A vármegye nyaralóövezetébe tartozó települések közül Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson és Keszthelyen 196 - 240 százalékkal 764 -982 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. A gyógyvízforrásuk miatt fontos üdülési központok Kehidakustányban 205 százalékkal 600 ezer forintra Zalakaroson 198 százalékkal 528 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak.

A 2011 óta eltelt évtized második felében, a fizetések emelkedése, a járványhatás felerősítette az üdülőövezetekben lévő, jellemzően kerttel rendelkező lakóingatlanok iránti keresletet, ami hozzájárult a vármegye lakáspiacának fejlődéséhez. A nyaralók népszerűsége magyarázhatja azt, hogy a vármegye lakosságának csökkenése mellett az ingatlanok száma elemelkedett, hiszen ezek gyakran szabadidős célra vásárolt épületek.

Az is kiderül az ingatlan.com elemzéséből, hogy a legjelentősebb kínálattal rendelkező további településeket nézve Nagykanizsán például 155 százalékkal 406 ezer forintra, Lentiben 169 százalékkal 369 ezer forintra emelkedtek a lakóingatlanok átlagos négyzetméterárai.

Országos trendekről röviden

Az országos trendekről Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A 2011-hez képest bekövetkezett változások közül kiemelhető, hogy a nagyvárosok vonzáskörzetei az évtized nyertesei. Ennek hátterében az áll, hogy a legnagyobb népességű városokban jelentős lakáspiaci drágulás ment végbe, ezért sokan megváltak az ottani ingatlanjuktól és az agglomerációs települések felé vették az irányt, ahol alacsonyabb átlagos négyzetméteráron, sokszor nagyobb lakóingatlant tudtak vásárolni. Ez azonban az országos tendencia, a különböző országrészekben komolyabb eltérések láthatóak.”

Balogh László beszélt arról is, hogy idén az országos lakáspiacon visszafogott a kereslet, ez részben a bizonytalan gazdasági környezettel, az árak korábbi jelentős emelkedésével magyarázható, ezért számos háztartás elhalasztotta a lakásvásárlást, költözést. Ugyanakkor a következő időszakban a kisebb, úgynevezett falusi csokos települések lakáspiaca felélénkülhet, mivel jövőre a mostaninál kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybe venni ezt a támogatást. Az üdülőövezettel rendelkező vármegyék jellemzően az országos átlagnál erősebb ingatlanpiaccal rendelkeznek. Ez hosszú távon is érzékelhető hatást gyakorol a piacra.

Forrás: ingatlan.com

(Borítókép: ingatlan.com)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.