A tradíciók játszották a főszerepet Szepetneken

facebook megosztás

A helyi értékek napján számos népi kultúrát ápoló csoport lépett fel, valamint új kiállításokkal gyarapodott a település értéktára. 

Sokak szerint a szepetneki közösség Zalában az egyik leginkább hagyománytisztelőnek számító csoport, ezt igazolják a minden évben megtartott, tradíciókhoz kötődő események. Az IKSZT előterében korábban ideiglenes kiállításokat tekinthettek meg a látogatók, a posta elköltözését követően viszont állandó tárlat nyílt a helyi nevezetességekről. Az értékek összegyűjtése egy hosszú munkafolyamatot vett igénybe.

– Amire szeretném felhívni a figyelmet, azok az új csodapadok, amelyeket itt megtalálhatunk. Szepetneki diákmunkások lefotózták a számukra értékes helyi dolgokat, és ha megfordítják ezeket a kis táblácskákat, akkor pedig szövegesen olvashatjuk, hogy számukra mit jelentenek ezek a szepetneki értékek, az olvasható ezeken a táblákon – nyilatkozta Nyáriné Aleksza Magdolna, a Szepetneki Értéktár Bizottság elnöke.

Szintén most nyílt az IKSZT pincéjében a szepetneki téglagyár történetét bemutató kiállítás. A település a II. világháborúig az iparág központjának számított. A helyi értéktár bizottság munkatársai olyan téglákat igyekeztek összegyűjteni, amelyek típusai a mai napig megtalálhatóak a helyi házakban.

– A legegyszerűbb téglák készülhettek, itt lehet látni a nagy és kis méretű téglákat, mert ugyan gőztéglának nevezték és használtak gőzgépet is, de a megmunkálásában még nagyon sok kézi erő volt. Itt főleg az agyagfeldolgozásról van szó, hogy egyenletesebb legyen. Az biztos, hogy az égetés nagyon jól sikerült minden alkalommal, hiszen ma is épületekben láthatóak a szepetneki téglák, láthatóak a zsindelyek – fogalmazott Sóstainé Márfi Ibolya helytörténet-kutató.

Az eseményen számos helybeli és környékről érkező kulturális egyesület fellépését láthatta a népes közönség. A szepetneki helyi értékekről bővebb összeállítást láthatnak későbbi magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.