Biztonság az online térben

facebook megosztás

Gyakran feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon biztonságban vagyunk-e mi és adataink az online térben? Leselkedik-e ránk bármilyen veszély internetezés közben? Amennyiben betartunk néhány óvintézkedést, nincs sok félnivalónk. Bemutatjuk, mire kell figyelnünk!

Védelem a számítógépen

Amennyiben internetezésre is használjuk számítógépünket, vagy bármilyen okoseszközünket, mindenképp telepítsünk vírusirtót és tartsuk azt naprakészen, ajánlott időközönként frissítsük! Lehetőleg neves, ismert vírusirtó programot telepítsünk! Jó ötlet lehet először a próbaváltozattal kezdeni és amennyiben beválik, akkor biztonsággal használhatjuk a teljes verziót.

Továbbá ne feledkezzünk meg a tűzfalról sem! Segít megvédeni számítógépünket az illetéktelen betolakodóktól és az ellenséges programoktól is. Nem hagyja, hogy személyes információkat tulajdonítsanak el a hackerek, vagy megtelepedjenek a számítógépünkön különféle rosszindulatú programok.

Nem csak számítógépünket kell védenünk, hanem bizony az interneten is óvatosnak kell lennünk. Ehhez adunk tanácsokat!

Elővigyázatosság az online térben

Bármilyen weboldalt készülünk meglátogatni, figyeljünk az SSL tanúsítvány meglétére! Különösképpen abban az esetben, ha online is fogunk vásárolni, vagy valamilyen személyes adatot tervezünk megadni, akár csak hírlevél feliratkozás céljából. Az SSL tanúsítvány tulajdonképpen azt hivatott elősegíteni, hogy titkosított kapcsolaton keresztül kommunikáljunk a szerverrel, azaz a megadott adataink nem juthatnak harmadik fél kezére. Amennyiben a böngésző címsorában a www előtt https:// protokollt látunk és/vagy egy kis lakat ikont, akkor biztosak lehetünk benne, hogy titkosított, SSL tanúsítvánnyal rendelkező honlapot látogattunk meg. Viszont ellenkező esetben manapság a böngészők már figyelmeztetnek is minket, hogy nem biztonságos weboldalon járunk.

Bármennyire is alap dolog, érdemes beszélni a megfelelő jelszavak használatáról. Akármilyen online fiókot hozunk létre, különös figyelmet szenteljünk az erős jelszavak kiválasztásának! Ez nem csak azt jelenti, hogy hosszú legyen a jelszó, hanem tartalmazzon kisbetűket, nagybetűket, számokat és különleges karaktereket egyaránt, valamint ne legyen egyértelműen hozzánk köthető, azaz mások ne tudják kitalálni. Továbbá nagyon fontos még, hogy minden portál esetén különböző jelszavakat használjunk! Ha nehéznek tartjuk a megjegyzésüket, akkor alkalmazhatunk különféle jelszókezelőket, vagy valamilyen számunkra követhető szisztéma alapján válasszuk ki a jelszavainkat.

Az internetezés nem feltétlenül jelent veszélyt, ha odafigyelünk néhány alapvető tényezőre, és megválogatjuk, hogy milyen weboldalakat böngészünk.

Forrás: Rackhost.hu

(Borítókép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.