Egyre kevesebben fektetik ingatlanba a pénzüket

facebook megosztás

Jelen helyzetben a gazdasági körülmények még mindig kedvezőtlenek, és az állampapírok új feltételei sem segítik az ingatlanbefektetési piacot. Ezen túl szinte az egész európai ingatlanpiacon érezhető a befektetési hajlandóság visszaesése.

Magyarországon számos tényező járul hozzá a befektetési hajlandóság csökkenéséhez, beleértve a még mindig magas inflációt, az állampapírok vonzerejét és az energetikai tanúsítvány változását is. Lehetséges, hogy az ingatlanbefektetés terén átmeneti hanyatlás következik be, vagy akár teljesen eltűnnek a befektetők a piacról?

Egyre bizalmatlanabbak a befektetők

Az elmúlt egy évben a hazai ingatlanpiac számos ellentétes irányú változást mutatott. Az előző évi negatív események hatására a befektetői aktivitás visszaesett, ami jól észlelhető a Magyarországon rögzített adatokban. 2021 azonos időszakához képest a befektetői arány 28 százalékról 20 százalékra csökkent. Ez a 20 százalék tartalmazza mindazokat, akik ingatlant vásárolnak rövid vagy hosszú távú bérbeadás céljából, valamint azokat is, akik saját célra vásárolnak lakást.

A külföldi vásárlók jelenléte is hullámzó tendenciát mutat a magyar befektetési piacon. Az első hullámot 2020 elején tapasztaltuk, amikor jelentős mennyiségű külföldi befektető hagyta el a piacot. Az elmúlt években a gyenge forint motiválta a külföldi lakásvásárlást, és az ingatlanok valóban jövedelmező befektetésként jelentek meg az elmúlt egy-két évben, amikor a piac akár 20 százalékos áremelkedést is mutatott egy év alatt. A befektetők úgy vélték, hogy a következő öt-tíz év során is jelentős értéknövekedés várható a piacon. Azonban a covid-járvány miatt instabil gazdasági helyzet alakult ki, amely miatt sok befektető elvesztette a bizalmát a magyar piacon.

Az energetikai tanúsítvány változása is befolyásolhatja a kisbefektetőket

Az épületek energetikai hatékonyságának értékelése csak novemberben kerül módosításra, de az új szabályozás hatással lehet az ingatlanbefektetések volumenére. A szigorítások miatt leginkább a kisbefektetők távolodhatnak el a piacról, mivel a változások számos új építésű ingatlant érinthetnek. Az energetikai tanúsítvány továbbra is kötelező az ingatlanvásárláskor, eladáskor vagy bérbeadáskor, de már nem kell rögzíteni a szerződésben.

Kifizetődő lehetőség az ingatlanok terén

Annak ellenére, hogy a rövid távú kilátások szerint a magyarok többsége az állampapírok 15 százalék körüli hozamára összpontosít, az ingatlanbefektetés továbbra is értékes lehetőség lehet. Az aktuális gazdasági helyzet és a bérleti díjak változása azt sugallja, hogy a lakáskiadás akár bruttó 5 százalékos hozamot is elérhet. Ezért hosszú távon az ingatlanok továbbra is kedvezőbb hozamot kínálnak. Jelenleg a piac inkább a magánvásárlóknak kedvez, mint a befektetőknek, mivel a mérsékelt árcsökkenés kedvezőbb feltételeket teremt azoknak, akik saját lakhatás céljából vásárolnak.

Forrás: Creditline.hu

(Borítókép: shutterstock.com)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.