Fekvőrendőrök kihelyezésével oldanák meg a sebességkorlátozást az Erzsébet tér mellett

facebook megosztás

Az ÉVE képviselői a polgármester tavaly júliusi, a tér keleti felének teljes lezárását javasló előterjesztését elvetették. Az új tervezet a belváros forgalmi rendjét megőrző megoldással fékezné meg a gyorshajtókat.

Korábban már éltek panasszal a főtéri vendéglátóhelyek tulajdonosai a rövid útszakaszon való gyorshajtások kapcsán, amik nem csak a vendégek és a járókelők nyugalmát, de biztonságát is veszélyeztetik. Ekkor kerültek ki a 30-as táblák, de ezek nem minden esetben bizonyulnak hatásosnak. További lakossági visszajelzések után, az augusztusi soros közgyűlésen Berta Krisztián interpellált a témában.

– Ugye ez már előjött korábban a polgármester előterjesztésében, de a lezárással nem értettek sokan egyet, köztük mi sem, hiszen nem tartottuk volna jó ötletnek, ha ezt a teljes szakaszt lezárjuk, mivel a belváros forgalmi rendjében ez még nagyobb káoszt okozott volna, nem beszélve arról, ha esetleg a mentőnek itt át kell haladnia, akkor merre megy, hiszen a mentőknél minden perc, másodperc is számít. Úgyhogy a teljes lezárást azt elvetettük, és akkor fogalmazódott meg, hogy megkeressük a rendőrséget és a Via Kanizsát arról, hogy mit szólnának ahhoz, ha egy vagy akár több fekvőrendőr kerülne kihelyezésre – mondta el Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

A közgyűlés után több, hasonló problémával rendelkező városrész lakói is felkeresték a képviselőt. Ilyen például a Hevesi utca, ahol az utóbbi időben is sok a baleset, főként a gyorshajtások miatt. Emellett sokan panaszkodnak a Sugár utcán közlekedőkre, akik az egyenes útszakaszt kihasználva próbálgatják járműveik teljesítményét.

– Ha a rendőrség és a Via pozitív választ ad erre a kérdésre, akkor szerintem a Sugár utca lehet esetleg a következő ilyen szakasz. Persze nem az a cél, hogy az egész belvárost úgymond elbarikádozzuk fekvőrendőrökkel, viszont a belváros tényleg nem arra van, hogy itt száguldozzanak az emberek, az egész város nem erre való. Erre ott van a versenypálya. A versenypályákra lehet időpontot kérni, és ott recsegtetni-ropogtatni a kipufogót és próbálgatni a fékeket meg a lóerőket. Tehát én úgy gondolom, hogy a Sugár utca lehet ilyen szakasz, de ha körülnézünk a városban, azért akadnék még forgalmasabb szakaszok, ahol a fekvőrendőrök nem jelentenének megoldást, ilyen esetekben ott trafiboxokban gondolkodunk – tette hozzá a képviselő.

Berta Krisztián hozzátette, ha minden jól megy, a minél gyorsabb megvalósítás érdekében, már közgyűlés elé sem kellene vinni a témát. A képviselő reméli, hogy az említett szakaszokon zökkenőmentesen történhet meg a sebességkorlátozás, hiszen ez nem csak biztonsági okokból, de a városlakók nyugalma szempontjából is fontos.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.