Ha majd értem szól a harang...

facebook megosztás

Ha majd értem szól a harang, örökül hagyom a verseimet – ezzel a címmel jelent meg Riersch Zoltán 18. kötete, amelyet a Honvéd Kaszinóban mutattak be. A könyv megjelenésével egyidejűleg a Krúdy díjas alkotó 75. születésnapját is ünnepelték barátai, költőtársai, tisztelői.

A Honvéd Kaszinó tükörtermét megtöltötték a vendégek a jeles alkalomból. Mint azt Riersch Zoltán elmondta: új kötetének címe az egyik verséből származik, 75. életévében pedig úgy érezte, valamilyen módon leltárt kellett készítenie. Így született meg a kiadvány, melynek egy részét új írások képezik, de életrajzi ihletésű visszaemlékezések is találhatók benne, valamint esszék, újságcikkek, kritikák olvashatók a lapokon. 

- Be kell vallanom, amikor a feleségem meghalt 24 évvel ezelőtt, én akkor kerültem olyan állapotba – talán terápiaként, talán gyászként – hogy kiadtam a bensőmet teljesen. Volt egy Erika írógépem, folyamatosan vertem az írógépet. Napi 20-30 oldalakat írtam, gyóntam tulajdonképpen. Az életnek gyóntam, magam előtt is gyóntam. Ez a helyzet rákényszerített arra, hogy a gyászt úgy tudjam megélni, ami meg is gyógyított. A mai napig érzem, hogy a feleségem a mai napig fogja a kezemet – fogalmazott Riersch Zoltán, Krúdy díjas alkotó.

A születésnappal egybekötött kötetbemutató házigazdája a Honvéd Kaszinó mellett a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete volt, melynek Riersch Zoltán hosszú évek óta tagja. 

- Ez a 18. kötet azt érezteti bennünk, lesz még 20. is, amit nagyon szívesen fogunk lebonyolítani és elvállaljuk ezt a szerepet. Zoli tiszteletbeli tag nálunk, eljárni a gyűlésekre egészségi állapota miatt nem tud, de tartjuk vele a kapcsolatot, emailen messengeren, telefonhívásokkal, látogatásokkal is – mondta Karosi Lászlóné, a  Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesületének elnöke.

Riersch Zoltán 18. kötetének bemutatóját és 75. születésnapját több kulturális csoport tisztelte meg. Az alkotóval készült bővebb beszélgetésünket későbbi kulturális magazinunkban láthatják.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.