Kanizsai arany a Berliner Wine Trophy-n

facebook megosztás

Aranyat szerzett a miklósfai Cika Pincészet 2021-es rajnai rizlingje a Berliner Wine Trophy-n. A nemzetközi borbírálat nívóját jól jelzi, hogy 40 ország, több ezer mintája vett rajta részt, de végül csak 30 százalék kaphat minősítést. 

A 2021-es év egy kivételes évjárat volt – emlékezett vissza Németh József. A rajnai rizlinget 2006-ban telepítették a vejével a Szentgyörgyvári-hegyen, és az említett esztendőben igazán különlegesre sikerült a fajtából készített bor.

- Már január-februárban mutatta magát, hogy ez egy nagyon értékes bor lesz. És úgy döntöttünk, a Bálint javaslatára, hogy ezt a bort hagyjuk. Nem értékesítjük, hanem szépen érleljük. Érleltük fém tartályban, és közel egy évre rá palackoztuk. Fél évi palackos érlelés után került ki ez a bor a berlini versenyre – mondta Németh József, borász.

A rajnai rizling nagyon jól érzi magát ezen a vidéken – tette hozzá Németh József. A leginkább fehérszőlővel foglalkozó pincészet tulajdonosa társra talált a veje személyében. Radics Bálint – aki fantáziát látott a versenyen való részvételben – sok éve segíti már apósa és a Cika Pincészet mindennapjait.

- Én azt vallom, valaki vagy beleszületik vagy belenősül a borászatba. Nálam ez így történt, a Józsi lányát vettem el. Így kerültem a borászat közelébe, előtte csak borkedvelőként ismerkedtem a borokkal. De ez a miliő megtetszett, és egyre többet kezdtem el segíteni a szőlőben, majd a pincében. És azt vettem magamon észre, egyre több minden érdekel a szőlészetben, a borászatban. Mára sikerült némi tudást elsajátítanom, de ez az az ágazat, azt gondolom, amit az ember élete végéig tanul – fogalmazott Radics Bálint.

A Németországban bizonyító rizling több ezer társával együtt lett megmérettetve. A 27 éves múltra visszatekintő, nemzetközi versenyen a magyar, nagynevű borházak szoktak indulni, éppen ezért büszke különösen a Cika Pincészet, mint mikrovállalkozás. Radics Bálint azt mondta: az elismerés nem csupán nekik jár. A méltatlanul elfeledett zalai borvidéké is az érdem.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.