Ne hanyagoljuk el - elérkezett a fűtési szezon

facebook megosztás

Minimum kétévente, egy alkalommal érdemes szakemberrel átnézetni a tüzelő – és fűtőberendezéseket a Katasztrófavédelem tanácsai szerint. Az átvizsgálások azért is létfontosságúak, mert a szén-monoxid mérgezések és lakástüzek száma a fűtési időszakban hatványozottan megnő.

Hivatalosan október 15-én kezdődött a fűtési időszak, a tendenciák szerint ilyenkor egyre többen vásárolnak új gázkészüléket az otthonukba. Tömpe Balázs, szaktanácsadó arra hívja fel a figyelmet, hogy a készülékek hosszú ideig nem voltak használva, így bizonyos elemeik – például a szelepek és a szűrök – letapadhatnak, de az üzemi nyomást is ellenőrizni kell, valamint aktiválni a fűtési üzemmódot. A szakember hangsúlyozta, a legfontosabb munkákat ne a tulajdonos végezze el.

- Ha kell rátölteni a víznyomásra, ezek után, miután a levegő a tágulási tartályban már megfelelő szinten van. Ha a fűtési rendszerben bárhol légtelenítési probléma lenne, azt el kell indítani. Egy radiátor például lehet hideg attól, hogy légtelenítési igénye van. A radiátorok végén légtelenítő szokott lenni, ezt a tulajdonos is minden további nélkül elintézheti – mondta Tömpe Balázs.

Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője is a rendszeres átvizsgálást emelte ki, amely megakadályozhatja a lakástüzek és a szén-monoxid mérgezések kialakulását. A CO kialakulása a gázkészülékeknél hatványozódik, amennyiben nem megfelelő a szellőztetés.

- Nyilvánvalóan, hogy itt fokozottan kell figyelni, ha nyílt lángú gázkészülékünk van, ami azt jelenti, hogy pontosan látjuk, hogy ég a láng, ez lehet konvektor, fali vízmelegítő. Ezeket nevezzük nyílt égésterű készülékeknek. Maga a szén-monoxid a tökéletlen égés mellékterméke és ha nincs megfelelő légutánpótlása ezeknek az eszközöknek, akkor jöhet létre maga a szén-monoxid. Nem elég, ha csak szellőztetünk, állandó és fokozatos levegő-utánpótlást kell biztosítani. Ezek lehetnek az ajtókra vagy ablakokra beépített résszellőzők – hangsúlyozta a szóvivő.

A fűtési időszak hivatalosan április 15-én zárul. A szakemberek tanácsa szerint, egy megfelelően ellenőrzött kazán akár egy évtizeden keresztül is kifogástalanul működhet.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.