Legendás nőegyletek nyomában

facebook megosztás

Nagykanizsa legendás nőegyleteinek történetéről tudhattak meg érdekességeket a Napraforgó Szenior Örömklub tagjai a csoport legutóbbi rendezvényén. A szervezetek inspiráló és tragikus történetét Kunics Zsuzsanna mutatta be az érdeklődőknek.

A Napraforgó Szenior Örömklub minden hónapban igyekszik különböző témákban rendezvényeket szervezni Kunics Zsuzsanna tavasszal már tartott egy városnéző túrát a klubtagoknak, amelyben a nőegyletek is szerepet kaptak. A klub vezetésének célja, hogy példát mutasson a múlt századi történetekkel a maiaknak.

- Remélem, hogy mindez fogékonnyá teszi a tagságot a jótékonyságra és az emberbaráti szeretetre. Úgy tudom a klubtagokról, hogy nagyon szívesen segítenek egymásnak, és adományoznak is különböző szervezeteknek - fogalmazott Horváthné Gelencsér Edit, a Napraforgó Szenior Örömklub vezetője. 

A legjelentősebb szervezetnek az 1843-ban alapított Izraelita Jótékony Nőegylet és a negyvennégy évvel később létrehozott Keresztény Jótékony Nőegylet számított, de más vallási felekezetek hölgytagjai is alapítottak egyesületet. Ezek a csoportok fennállásuk során több száz rendezvényt tartottak, a 20. században elindított népkonyha segítségével pedig több ezer éhező gyermek és idős ember étkezését biztosították a téli időszakban. Kunics Zsuzsanna elmondta, az egyletek között jelen volt egyfajta jótékony versengés is, de számos alkalommal működtek együtt a rászorulók megsegítésében.

nőegylet

- Közösen szervezték meg az 1900-as évek elején az első gyermeknapot. Nagyon fontos volt az I. világháború alatti együttműködésük. Külön-külön és együtt is az itthon maradottakat, árvákat, hadi özvegyeket és a fronton szolgáló katonákat támogatták. Süteményeket sütöttek és ahogy ők mondták, csomagokat expediáltak, tehát küldtek a fronton lévő kanizsai honvédeknek. Nagyon komoly gyűjtést rendeztek – mondta Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa. 

A nagykanizsai nőegyletek aranykorának a történelem vihara vetett véget. Az izraeliták közül szinte mindenkit elhurcoltak a holokauszt során, a keresztény egyletet pedig a szocializmus idején kényszerítették megszűnésre. 

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.