Finy Petra műveivel ismerkedhettek a kanizsai olvasók

facebook megosztás

A regény- és meseíróként is elismert alkotó, Finy Petra vendégeskedett a Halis István Városi Könyvtárban. A szerző az őt inspiráló témák és írói hitvallása mellett jövőbeli terveiről is beszélt az érdeklődőknek.

Felnőtteknek szóló versekkel kezdte alkotói pályafutását Finy Petra, majd a gyermekei születése után a legfiatalabb korosztályt megcélzó meséket írt, jelenleg pedig több műfajban is párhuzamosan alkot. Regényeihez általában hosszú kutatómunkát végez, a gyermekekhez szóló kötetek esetében pedig kikéri lányai és unokaöccsei véleményét. Ezekben az alkotásokban több családi történetét is felidézi.

- Kaptam a nagycsaládomból is számos ihlető példát. Például a sünis mese, ami egy húsvéti történet, amelyben tojáskeresés során a kertben találnak egy picike sünit és örökbe fogadják, egy nyarat velük tölt, majd visszaengedik a természetbe, az apukámmal történt meg. Én akkor már nem éltem otthon, csak a féltestvéreim, ő konkrétan örökbefogadott egy kis sündisznót, akit Dezsőnek nevezett el, aztán később kiderült, hogy nőstény, mert megjelent a kiskölykeivel. És elnevezte Dezsinának - tudtuk meg Finy Petra írótól. 

A városi intézmény munkatársai igyekeznek gyakorta kortárs alkotókat is vendégül látni. Finy Petrával  Virág Adrienn beszélgetett, a könyvtáros szerint ezek a művek korosztálytól függetlenül segítenek az olvasóknak a probléma kezelésében, valamint számos értéket képviselnek.

- Az ő műveiből nagyon fontos és nagyon sokszor visszatérő visszacsatolás az, hogy mennyire fontos a család, a szeretet és az együtt töltött minőségi idő. A családi összetartozás és a barátok szerepe a lényeg és nem az, hogy körülöttünk milyen borzalmak és nehézségek vannak, hanem, hogy mi, mint család együtt jól érezzük magunkat, boldogok legyünk – nyilatkozta Virág Adrienn, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

Finy Petra stábunknak elmondta, jelenleg az ötödik felnőtteknek szóló regényén dolgozik, amely négy fiatal életét mutatja be az 1968-as Magyarországon. Az író-olvasó találkozóról bővebb összeállítást láthatnak későbbi kulturális műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.