Jemenről szóló prezentációval folytatódott a könyvtári előadássorozat

facebook megosztás

„Geológuskalapáccsal Jemenben” címmel tartott előadást Koncz István a Halis István Városi Könyvtárban. A nyugalmazott geológus a 21. század első éveiben végzett kutatómunkát az ázsiai országban, a MOL megbízásából.

Előadássorozata novemberi állomásán a tunéziai munkáját mutatta be Koncz István, most pedig a Jemenben töltött időszakáról árult el érdekességeket a résztvevőknek. A ’90-es évek végén a MOL két koncessziós területet szerzett az ázsiai országban, ahová a szakember 1998 és 2003 között négy alkalommal utazott ki. Feladata a kőzetek mintázása és az olaj felkutatása volt, az egyik szakaszon sikerült is a keresett ásványi anyagot találnia munkatársaival.

- Tunéziában talált a MOL jelentős készletet, csak eladta. Jemenben viszont találtunk olajat és földgázt, de az kis mennyiségű volt és így nem volt érdemes kitermelni – fogalmazott Koncz István, a MOL nyugalmazott geológusa. 

geológus

Az esemény házigazdája ezúttal is Kardos Ferenc volt. A könyvtár igazgatóhelyettese úgy látja az előadások hamar megtalálták a közönséget a korábbi mol-os és a fúrásnál dolgozó nyugdíjasoknak köszönhetően, valamint igyekeztek bevonni a területen tanuló diákokat is. A prezentációk célja, hogy segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy az egykori olajosok mellett a laikusok is bővítsék a tudástárukat. 

- Az előadásokhoz kapcsolódóan egy csomó új olajipartörténeti, kanizsai történet, ügy is előkerül. A hozzászólásokban felfeslik az a történet, hogy mi is történt az elején, például, hogy Kanizsa hogyan lett a központja a zalai olajmezők kutatásának egy idő után és milyen személyi kapcsolatok alakultak ki, merrefelé keresgéltek olajat még. Egy csomó olyan dolog is megszületik az előadás által, amiről nem tudtunk volna - mondta el Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. 

Koncz István elárulta, a következő előadásának témája a pakisztáni kutatómunkája lesz.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.