Szakmai eszmecsere és számos borház várta az érdeklődőket Becsehelyen

facebook megosztás

Mintegy 80 fajta bort kóstolhattak az érdeklődők szombaton Becsehelyen. „Borbarangolás a történelmi Dél-Zalában” címmel egy hétvégére ismét a szakma találkozási pontjává vált a település.

Egy hiányérzet volt az, ami annak idején kiváltotta az ötletet. Ugyanis itt vagyunk egymástól 10-15-20 kilométerre, de nem ismerjük egymás borait, egymás tevékenységét – idézte a kezdeteket a házigazda, Németh Géza. Becsehely polgármestere azt mondta: fontos a szakmai konzultáció, a rendezvény pedig az első kísérlet után bizonyította létjogosultságát. Mindezen felül ez a barangolás szélesebb körben is meg tudja mutatni ennek a vidéknek az értékeit és adottságait, a termelők által kínált borokon keresztül.

- A dél-zalai vidéknek egyik nagy erénye, hogy nagyon szép savakat tudnak a borok produkálni. A savak pedig összefüggnek az illatokkal. A talaj, a sav és az illatok olyan fajtákból is nagyon szép borokat tudnak eredményezni, mint a szürkebarát, a tramini, amivel Bussay doktor annak idején végigverte az országot. És hozzá kapcsolódott még a rizling, amelyből meg tudta mutatni, elérte azt, hogy dél-Zalából került ki a világ tíz legjobb rizlingjének az egyik bora – tudtuk meg Németh Gézától. 

bor

Mindezt alátámasztja, hogy tavaly nyáron a miklósfai Cika Pincészet egy nagy európai borversenyen ért el arany minősítést rajnai rizlingjével – hangsúlyozta Németh Géza. Az említett Cika Pincészet képviselői egy szakmai előadást is tartottak a barangoláson, de minden jelen lévő borháznál zajlottak eszmecserék. Tóth István például leginkább a díjnyertes pálinkáiról ismert, de több rendezvényen borbírálóként is tevékenykedik.

- Nagyon jó zalai borokat kóstolhatunk. Most például a poharamban egy Zenit van, egy kiváló letenyei termelőé, Somogyi Andrásé. Kifejezetten tetszik. Ez egy tavalyi minta, kellemesen mézes, enyhén muskotályos, kellemesen akácvirágos, szép lecsengésű, nagyon jól eltalálta benne a kén szintet is. Én azt gondolom, jó borokat lehet itt kóstolni összességében és aki szereti a bort, annak egy élmény ide eljönni – fogalmazott Tóth István. 

Az eszmecsere és a kóstolgatás estébe hajlott ezúttal is Becsehelyen, a borászok és a borkultúra szerelmeseinek bőven volt lehetősége válogatni. Lendvától kezdve Csörnyeföldén keresztül Eszteregnyén át egészen a miháldi dűlők leveit kínálták a termelők.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.