A lányok védelmében, az önvédelmi technikák előnyeit hangsúlyozza Varga György

facebook megosztás

Az önvédelmi technikák fontosságára, gyakorlati alkalmazásuk hasznosságára és a lányok kiemelt képzésére hívja fel a figyelmet a megkérdezett szakértő. Tavaly nyáron Kanizsán is történt olyan eset, amikor egy 14 éves lányt próbált megerőszakolni egy férfi fényes nappal a Batthyány utcában. Akkor az áldozat segítségére egy erős fizikumú férfi sietett, aki végül sikeresen elkergette a bűnözőt.

Rendre és fegyelemre tanítja, megismeri a saját képességeit, de elsősorban nem verekedni tanulnak, hanem megoldani azokat a konfliktusokat, amik sajnos egyre jobban leselkednek ránk – fogalmazott Varga György. Az önvédelem-oktató elmondta, a gyerekek a képzés során a hétköznapi életben is hasznosítható gyakorlatokat sajátíthatnak el, míg a rendészeti osztályok tanulóit a szakirányú továbbtanulásra is felkészítik.

önvédelem

– A lányoknak nemcsak maga a technika kell, hanem eljuttatni addig a tudatig őket, hogy ők képesek arra, hogy esetlegesen meg tudják magukat védeni. Azért azt valljuk be őszintén, hogy egy 45 kilós lány három darab 80 kilós nagyon nagydarab férfival nem sok mindent tud csinálni. Ha már csak egy százalék esélyt adok neki, hogy felébresszem a kisördögöt benne, és megmutatok neki két-három olyan technikát, ami tényleg reálisan működik, akkor lehet, hogy pont ez fogja annyira megmenteni, hogy haza tud szaladni vagy esetleg tud segítséget hívni – mondta el Varga György. 

Az oktatás során arra is figyelmet fordítanak, hogy a diákok elsajátítsák a helyes utcai viselkedést és öltözködést. Kocsis Boglárka második éve tanul önvédelmet. Elmondta, szerinte bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor hasznosíthatja a technikákat.

– A lányoknak főleg szükségük van erre, hiszen elég sok olyan dolog történhet, ami ellen jó – szögezte le Kocsis Boglárka. 

Az önvédelmet sokszor összekeverik az utcai verekedéssel, azonban előbbi esetben a nagyobb sérülések elkerülésére is törekedni kell. Varga György hangsúlyozta, a gyakorlatok egyben az indulatok megfékezését is szolgálják.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.