Elismerő okleveleket adtak át a Kanizsai Dorottya Kórházban a Magyar Ápolók Napja alkalmából

facebook megosztás

A Magyar Ápolók Napja kapcsán tartottak ma ünnepséget a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban. Az emléknap 2014 óta február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója. A kanizsai intézmény eseményén - mint minden alkalommal - most is elismerő okleveleket adtak át.

A Virág Benedek Ifjúsági Vegyeskar ünnepi műsora után Brünner Szilveszter főigazgató-főorvos köszöntötte az ünnepelteket, az ápolókat. Mint azt elmondta: napjainkban 20 ezer fekvőbeteget és több mint fél millió járóbeteget lát el évente a Kanizsai Dorottya Kórház. Aktuálisan 713 ápoló segíti a 132 orvos munkáját. Az elmúlt három évben nem lehetett megtartani ezt az ünnepséget. A Covid-járvány, a közben lezajlott egészségügyi ellátórendszer strukturális átalakítás, a munkavállalói jogviszony átalakulás, a világban zajló háborúk és a gazdasági válság is rányomta a bélyegét a mindennapokra – mutatott rá Brünner Szilveszter.

ápolás

- Napjainkban önöknek meg kell küzdeni többek között a technológiai fejlődés által megkövetelt szakmai kihívásokkal, az egyre komolyabb, nehezebb dokumentációs követelményekkel, a betegek – de még inkább a hozzátartozóik igényeivel és például az orvosok szakmai elvárásával is. Önök azok, akiktől szinte természetes módon várja el a társadalom, hogy mindig, minden körülmények között ott álljanak a betegágy mellett, még akkor is, ha ez egészségüket, testi épségüket vagy akár életüket veszélyezteti – fogalmazott Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

A Covid-járvány idején minden egyes egészségügyi dolgozó bizonyította azt, mire képes – hangsúlyozta Brünner Szilveszter. És mint fogalmazott: az ápolók az elhivatottság, szakmájuk iránti szeretetük miatt végzik ezt a nélkülözhetetlen munkát. A közösségért, az eszmeiségért és a hivatás szépségéért ünnepeljük a magyar ápolókat ezen a napon - mondta a köszöntők sorában Horváth Helga ápolási igazgató.

- Minket köszöntenek a betegek, a hozzátartozók és mindazok, akik megértik, hogy ápolás nélkül nem működhet az egészségügy. Ahhoz, hogy az ünneplők tábora nőjön, nem több betegre, hanem több megértésre és elismerésre van szükség. Megértés és elismerés – ezt a két szót tovább kell vinni magunkkal. Bízunk abban, ha Kossuth Zsuzsannának sikerült, akkor nekünk is sikerülni fog. Mi, az utókor nem felejthetjük el azt, mit tett a betegekért, a sérült katonákért, a szabadságért, és milyen folyamatokat indított el a betegápolás területén – mondta el Horváth Helga, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház ápolási igazgatója.

ápolás

Az ápolók ünnepének időpontja, azaz február 19-e Kossuth Zsuzsannához kötődik. Neki köszönhetően az 1848/49-es szabadságharc ideje alatt több mint 70 tábori kórház létesült, ahol nem csak a sebek ellátásával, hanem a szenvedők ápolásával is foglalkoztak. Az idei kanizsai ünnepségen elismerő oklevelet vehetett át Kustor Istvánné felnőtt szakápoló, Királyné Tompos Zsuzsanna ápoló, Homoki Gizella felnőtt szakápoló, Zámbó Anita szülésznő és Hóbor Rita vezető ápoló.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.