Hogyan előzzük meg a téves tűzjelzéseket?

facebook megosztás

Évről-évre emelkedik a téves automatikus tűzátjelzések miatti vonulások száma. Az előző évben már több téves tűzjelzés miatt indultak a zalai hivatásos tűzoltók, mint valós tűzesethez, viszont a megfelelő tűzjelző rendszerekkel minimalizálni lehetne a felesleges igénybevételek számát. Az esetek 99 százalékánál kiderül, hogy az téves.

De miért is olyan fontos megelőzni ezeket? Az, hogy ezek a hívások egy rendszer véletlen kiváltásának vagy egy tréfának az eredményei-e, nem számít. Végül pénzt és időt pazarolnak, vagy akár közvetetten emberéleteket is veszélyeztethetnek. De milyen káros hatásokkal járnak?

  • Erőforrás pazarlás. A nem kívánt riasztások feleslegesen foglalják le az erőforrásokat. Akár az is előfordulhat, hogy egy ilyen téves riasztás miatt nem érnek oda időben a tűzoltók máshová, egy valós tűzesethez, vagy balesethez.
  • Közömbössé teszik az embereket. Az emberek gyakran érzéketlenné válnak a tűzjelzőkkel szemben, amikor gyakran hallják őket. A sok téves tűzjelzés negatívan befolyásolhatja az ott élők vagy dolgozók reakcióképességét, s ez odáig is fajulhat, hogy nem kezdődik meg időben a kiürítés, ha valódi vészhelyzet van.
  • Sokba kerülhet… Egyrészt jelentős termeléskiesést is okozhat, ha emiatt leáll egy üzem, másrészt akár elindíthat egy automatikus oltórendszert is, ami például vízkárt okozhat. De a katasztrófavédelem is jogosult a téves automatikus riasztás miatti költségeket az üzemeltetőre hárítani.

A tűzátjelző rendszerek valamennyi eleme szigorú előírások szerint gyártott és tesztelt, másként nem kerülhet forgalomba, nem építhető be. A szakember által tervezett, beépített, időszakosan felülvizsgált és karbantartott tűzjelző rendszer nagyon ritkán eredményez téves riasztást. A legtöbb esetben emberi mulasztás vezet ezekhez. Különösen a következők okozhatnak ilyen gondot:

  • A rendszer felülvizsgálatának és karbantartásának hiánya. Az egyik legtriviálisabb probléma, ha elmaradt a tűzjelző rendszer valamennyi elemére kiterjedő felülvizsgálat, karbantartás és tisztítás.
  • Füst vagy gőz jelenléte. Számos esetben okoz problémát, ha füstérzékelővel védett helyiségbe jut füst vagy gőz, például sütésből, főzésből, vagy más technológiából. Legtipikusabb példa, a hotelszobákban történő dohányzás, de akár a füstgép használata egy olyan helyen tartott rendezvényen, ahol füstérzékelők üzemelnek. de gondot okozhat az is, ha a létesítést követően megváltoztatják egy helyiség funkcióját és az új rendeltetéshez nincs hozzá igazítva az érzékelő típusa.
  • Karbantartási munkák. Sok esetben okoz téves riasztást az épületekben zajló karbantartási vagy felújítási munka. Ezek sokszor porral vagy hőhatással járnak. Tipikus példa a csiszolás, amikor a finom porszemcsék füstként viselkedve tévesztik meg a füstérzékelőt. Ez megelőzhető, ha a rendszert ennek időtartamára részlegesen leállítják, a tűzoltóság előzetes értesítése mellett.
  • Takarítás vagy annak hiánya. Gyakorta okoz téves jelzést, ha egy helyiségben huzamosabb ideje rakódik le finom por, majd egy szellőztetés vagy egyéb a helyiségben kialakuló áramlat azt felkavarja. Ugyanígy problémát okozhat, ha pont a takarítással felkavarodó por téveszti meg az érzékelőket.
  • Kézi jelzésadó működtetése. Akár szándékosan a megtévesztés céljából, akár véletlenül beütve is lehet tűzjelzést kiváltani. Például egy targonca is okozhat ilyet, figyelmetlen rakodás közben.
  • Egyéb külső hatások. Gondot okozhat például szivárgó csővezetékekből vagy páralecsapódásból származó nedvesség, de az is, ha rovarok költöznek az érzékelőbe, vagy rágcsálók rongálják meg a kábeleket.

A fenti problémák megfelelő körültekintéssel kiküszöbölhetők! Mindnyájunk érdeke, hogy ne aktiválódjon feleslegesen a tűzjelző rendszer. A téves tűzjelzések nemcsak bosszantóak, hanem veszélyesek is. Ha betartjuk az előírásokat és odafigyelünk a tűzjelző rendszerekre, akkor megvédhetjük magunkat, másokat és vagyonunkat a tűztől.

zala.katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: proinert.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.