A szabadságharc kanizsai hőseire emlékeztek a Tripammer utcai és az izraelita temetőben

facebook megosztás

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kanizsai hőseire emlékeztek ma délelőtt a Tripammer utcai temetőben. Az elesettek sírjainál Balogh László polgármester gyújtott mécsest. Az izraelita temetőben is megemlékezést tartottak, ahol Horschetzky Sándor honvédtiszt, egykori MÁV főmérnök sírjánál az emlékezés köveit helyezték el a résztvevők.

Egy szál virággal és mécsessel tisztelegtek ma délelőtt a szabadságharc kanizsai hőseinek sírjánál a városi köztemetőben. A megemlékezésen Balogh László polgármester a város történelméről beszélt, valamint arról, hogy mindig büszkén gondolhatunk vissza Kanizsa múltjára. Az eseményen a Magyar Honvédség egyenruhásai mellett a Zsigmondy-iskola kadétjai is részt vettek.

avatás

Az izraelita temetőben Horschetzky Sándor sírjánál avattak emléktáblát, amiért az ünnepség elején Lévai Ibolya a Thúry György Múzeum munkatársainak mondott köszönetet. Az eseményen részt vett a honvédtiszt dédunokája, Horschetzky Márta, aki beszédében kiemelte, büszkén idézi fel dédnagyapja emlékét. Horschetzky Sándor munkásságát Radvánszki Péter, a Páva utcai zsinagóga vezetője méltatta. Elmondta, ő volt a városban az utolsó honvédtiszt, és MÁV főmérnökként abban is nagy szerepe volt, hogy kiépült a környék vasúthálózata.

– Fontos ilyenkor megemlékezni arról is, hogy a zsidók nagyon aktívak részt vettek a szabadságharcban. Arányaikhoz képest, tehát a lakossági arányokhoz képest jóval többen és nagyon lelkesen vettek részt anyagilag és fizikailag, fegyverrel is a szabadságharcban – fogalmazott Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga vezetője. 

Az avatás végén a résztvevők az emlékezés köveinek elhelyezésével és főhajtással tisztelegtek az elesett forradalmárok előtt.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.