Csodavilág a gyerekeknek – Stekly Zsuzsa zománcművei láthatók a Hevesi-iskola kiállításán

facebook megosztás

Egy évtized munkásságát foglalja össze Stekly Zsuzsa kiállítása a Hevesi Sándor Általános Iskolában, ahol az alkotó 72, zömében szakrális témájú zománcművét lehet megtekinteni. A Fohászaim című tárlat megnyitóját szerdán tartották.

A tárlatot a szokásoknak megfelelően az iskola tanulóinak műsora nyitotta meg – a diákok versekkel, dalokkal és zenés darabokkal készültek.

A mai kiállítás a gyerekeknek egy csodavilág – tudtuk meg Lengyák Istvántól, a galéria vezetőjétől, hiszen mint mondta, a tűzzománcművészet nem olyan ismert Magyarországon, mint a festészet vagy a szobrászat. Hozzátette, Stekly Zsuzsa munkái minden korosztályt megszólítanak, de különösen a fiatalokat.

zománc

– Telis-tele vannak szimbólumokkal. Olyan gyönyörű szimbólumokkal, amilyenekkel a mesék világában, a népmesék világában találkozhatnak a gyerekek vagy éppen hittantanulás közben a hit, a vallás világában. A közmondásainknak a tömege felidéződik ezekben a kiállított alkotásokban – árulta el Lengyák István, a Hevesi Sándor Általános Iskola galériavezetője. 

A művészet mintegy fél évszázada fontos része Stekly Zsuzsa életének, a kanizsai pedig már a 306. kiállítása. Az alkotó elmondta, több kedvelt témája is van, de legkiemelkedőbbnek A bárka című képét tartja.

– A zománc egy igen nemes anyag, nemes és időtálló anyag, ezért az a szerencse, hogyha a téma is időtálló, és mi lehet időtállóbb, mint a szakralitás? Tehát itt főleg sok-sok szakrális kép van, aztán van néhány virág, néhány tájkép, néhány gondolatból készült kép – fogalmazott Stekly Zsuzsa zománcműves. 

Az alkotásokat május 31-ig, minden tanítási napon 8 és 16 óra között lehet megtekinteni az iskola aulájában. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak Napi Kanizsa című műsorunk mai adásában.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Stekly Zsuzsa tűzzománc műves munkáinak kiállítás megnyitója a Hevesi Sándor Általános Iskolában

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.