Elindult a kabócainvázió: ezzel az egyszerű módszerrel védekezhetsz a kártevők ellen

facebook megosztás

Az óriás-énekeskabóca már régóta ismert Magyarországról, ezek az állatok forró nyári napokon hatalmas zajt tudnak csapni udvarlásukkal. A rovaroknak a száma elérheti akár a milliókat is hektáronként. A Kabócák fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, ennek ellenére sokakban joggal merül fel a kérdés, vajon milyen veszélyt jelentenek otthonunkra nézve ezek a rovarok? Ennek jártak utána.

De mik is azok a Kabócák?

Jennifer Hopwood, a gerinctelenek és élőhelyeik védelmében létrehozott Xerces Társaság munkatársa a Familyhandyman portálnak adott interjújában elmondta: a Kabócák életük nagy részét a föld alatt töltik a növények gyökerei mellett. Mint mondja, ezek a rovarok képesek arra, hogy nyomon tudják követni az éveket, úgy, hogy hasonló módon időzítsék felbukkanásukat a többi rovarral együtt.

A kabócák a rovarok osztályába és a félfedelesszárnyúak rendjébe tartozó egyik alrend. Ez félfedelesszárnyúak második legnagyobb és legváltozatosabb alrendje több mint 40 ezer fajjal. A meleg és a mérsékelt égöv szárazföldi élőhelyein mindenfelé megtalálhatók.

Magyarországon több mint 550 faj fordul elő, és mindössze öt énekeskabóca-faj van. A kabócák növényi nedvekkel táplálkoznak, a hazai fajok többsége nem feltűnősködik, nagy részük igen kicsi, a többségük csupán néhány milliméteres.

A periodikus kabócák 13-17 évente bukkannak fel, jellemzően április, és június között. De vannak olyanok is, amelyek minden nyáron elfordulnak. A Kabócák a fák gyökereiből származó folyadékokkal táplálkoznak. A kifejlett egyedek pedig időnként növényeket is fogyasztanak.

Nem árt az óvatosság

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy vajon milyen veszélyt jelentenek ezek a rovarok kertünkre nézve. A Kabócák a gallyakban, ágakban apró kis lyukakat hoznak létre, ahová a tojásaikat rakják. Ezzel viszont komoly károkat tudnak okozni a fiatal lombos fákban.

A Kabócák könnyen elpusztíthatják a leveleket az ágak végén, ugyan az elhalt lombkorona riasztónak tűnhet a gallyak metszésével minimalizálhatjuk a károkat. A rovarok az érett fákat nem igen zargatják, beleértve még a lágyszárú, és kerti növényeket, gyümölcsöket. Nem raknak tojást cserjékbe, füvekbe vagy vadvirágokba.

Így védekezhetünk ellenük

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha lehet még a rovarok kikelés előtt fedjük le hálóval az újonnan ültetett fákat. Kerüljük a rovarirtó szereket, mivel azzal csak súlyosbíthatjuk a helyzetet. Ha mégis megjelennének, akkor érdemes vízzel lepermetezni őket. Miután befejeződött a tojásrakás időszaka, célszerű gyorsan megmetszeni a sérült ágakat, ezzel is elősegítve a gyors regenerálódást.

Érdemes hozzátenni, hogy a Kabócák által okozott károk eltörpülnek a rovarok előnyeihez képest. A rovar kiváló élelemet nyújt számos állat számára, legyen szó madarakról, rókákról, egerekről, mókusokról. A kabócák ezen felül segítik a talaj levegőztetését is, javítva a víz beszivárgását és a gyökérnövekedést.

A kabócák kikelésük után kivezető lyukakat hagynak maguk után a talajban, így könnyebben juthat be a tápanyagok és a víz a talajba. Lebomlásuk során pedig létfontosságú tápanyagokkal járulnak hozzá a talaj állagának javulásához.

(Forrás és kép: Familyhandyman.com; hellovidek.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.