Ezért tűntek fel szokatlan sárga bóják a Balatonban

facebook megosztás

Az elmúlt napokban sokaknak feltűnhetett, hogy szokatlan bóják jelentek meg egyes balatoni települések vízpartja előtt a tóban.

Ennek oka a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint, hogy május 1-jén, szerdán 0 óra 1 perctől kezdődik a ragadós szezon, vagyis ekkortól vethetik be a műcsalis vagy a csalihalas felszerelést a parti horgászok és ez az a legkorábbi időpont, amikor csónakba (vagy egyéb vízi járműre) szállhatnak az ilyen felszereléssel rendelkezők.

Mint írják,a süllő, a balin, a sügér és a csuka tilalma is „rendesen”, április 30-án éjfélig tart. Ezzel összhangban a csónakos tilalom is a felsorolt ragadozók tilalmával együtt ér véget.

Tavaly sajnos többen vesztették el azért az engedélyüket, mert türelmetlenek voltak és nem várták meg a tilalom végét, illetve szintén előfordult a sárga bójákkal kijelölt kíméleti területek megsértése – hívták fel rá a figyelmet.

Közölték továbbá, hogy helyszínenként 6 darab, nagy sárga bója jelöli azt a hajózás elől elzárt téglalap alakú területet, ahol a Balatoni Horgászrend 44. pontja szerint tilos horgászni, behajózni, vagy akár kívülről bedobni is.

Akik ezt mégis megsértik, egyrészt vízi közlekedési szabályt szegnek, amelyért jelentős pénzbírságra számíthatnak, másrészt a horgászrend megszegése miatt bevonják halfogásra jogosító okmányaikat.

Forrás és kép: sokszinuvidek.24.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.