Váltakozó nehézségű feladatok szerepeltek az idei magyarérettségin

facebook megosztás

Elkezdődött a kötelező tantárgyak érettségi időszaka ma reggel. A diákoknak a magyar nyelv és irodalom feladatsor második felében Karinthy Frigyes novelláját vagy Babits Mihály arts poeticáját kellett elemezniük. A vizsga első felében most debütált az irodalmi feladatlap, aminek a bevezetése megosztotta a pedagógusokat. A stábunknak nyilatkozó tanulók szerint idén több nehéz feladat is várt rájuk.

A 2024-es magyar érettségi két részből állt, a diákoknak a dolgozat első felére másfél órájuk volt, amelyben a könyv megszületéséről szóló szöveget kellett értelmezniük és az ahhoz tartozó kérdésekre válaszolniuk. Az idén már nem kellett a vizsgázóknak összehasonlító elemzést írniuk, viszont a műelemzés továbbra is része volt a kérdéssornak. A Thúry Technikumban a pedagógusok utóbbi feladattípusra különösen nagy hangsúlyt fektettek.

érettségi

- A memoritereket átismételtettük a gyerekekkel, amit a 12 év alatt előirányoztak nekik ugyanúgy, az irodalmi alapfogalmakat, a költőknek az életét, életútját. Mindamellett, hogy a 12-es tananyagot is vettük. A novellaelemzés szempontjaira külön nagy hangsúlyt fektettünk. Most úgy érzem, hogy az eseményeket félig meddig kötve, nagyon jó lóra tettünk és sikeres volt a felkészülésük – mondta el Hortobágyi Péterné, a NSZC Thúry György Technikum pedagógusa. 

Jelentős változásnak számított, hogy bekerült a feladatok közé egy 20 pontot érő műveltségi teszt, amelyben bármilyen kérdés szerepelhetett az elmúlt négy évből. A feladatok között volt, ami az Antigonéhoz és a görög mitológiához, valamint Ady Endréhez kapcsolódott, de adott esetben szereplők neve alapján kellett egy mű címét meghatározni. Az általunk megkérdezett diákok szerint változatosak, de nehezek voltak ezek a kérdések.

érettségi

- Számomra elég nehéz volt, főleg a műveltségi teszt része. Ott konkrétan a fele az tippből ment, nehéz volt, hogy a verseket tudnunk kellett, folytatni vagy az írót fel kellett ismerni, az volt a legnehezebb. A szövegértés az könnyű volt és viszonylag érthető – tudtuk meg Bogdán Györgytől, a Thúry György Technikum tanulójától. 

Az érettségi időszak holnap a matematikával, szerdán pedig a történelemmel folytatódik. A nekünk nyilatkozók közül többen is igyekeznek az utolsó pillanatig készülni ezekre a vizsgákra.

- Nekem mindenféleképpen az angol lesz a legkönnyebb, szerintem azt simán meg tudom írni ötösre. A matektól nagyon félek, abból sosem voltam annyira jó, úgyhogy az nehéz lesz – árulta el Varga Réka, a Thúry György Technikum tanulója. 

A statisztikai adatok szerint összesen 75578 diák adott számot a tudásáról a mai napon, közülük 2066-an érettségiztek emelt szinten.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.