Újabb olasz kutyakufár ellen emeltek vádat a kanizsai ügyészek

facebook megosztás

Három tucat francia bulldog, uszkár és csivava kölyök ment volna illegálisan Itáliába, de aztán az olasz Dél-Zalában rajtavesztett. Szerencsére, és köszönhetően a nagykanizsai határrendészeknek, akik „kiszúrták”, majd feltartóztatták és végül elfogták a talján ebkufárt. Nem sokkal később az olasz már a kanizsai rendőrkapitányság „vendégszeretetét” élvezte, míg a több tucatnyi kiskutya egy fővárosi állatmentő szervezethez került. A részletekről a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjét, dr. Jánky Judit főügyészségi ügyészt kérdeztem.

A 46 éves, olasz állampolgárságú férfi 2018 májusában határozta el, hogy Magyarországról – illegálisan – szállított kölyökkutyák értékesítéséből egészíti ki a jövedelmét. Ennek érdekében 2018 májusának elején lépett kapcsolatba egy, a nyomozás során ismeretlenül maradt milánói férfival, aki arról tájékoztatta, hogy 2018. május 19. napján, Magyarországon, a Siófokon található Tesco Áruház parkolójában, fajtiszta, okmányokkal nem rendelkező kiskutyákat tud majd olcsón vásárolni.

Ezt követően a férfi Milánóból Magyarországra indult egy olasz honosságú, Mercedes típusú személygépkocsival. Elkísérte őt egy milánói barátja, akinek előzőleg beszámolt arról, hogy kutyákért jön Magyarországra. A férfi 2018. május 19. napján, reggel 8:00 óra körül ért a siófoki Tesco Áruház parkolójába, ahol egy 50 év körüli, a nyomozás során szintén ismeretlenül maradt férfitól 31 darab kölyökkutyát vett át, aki a chippel, illetve megfelelő egészségügyi és úti okmányokkal nem rendelkező kutyákat egy Ford Transit típusú járműből pakolta át a terhelt autójába. Az olasz férfi – állítása szerint – a kisállatokért 500 eurót fizetett. A terhelt a 6-8 hetes korú, 15 darab csivava, 8 darab francia buldog és 8 db uszkár fajtájú kiskutyát a gépkocsi csomagterébe ömlesztve, két papírdobozban helyezte el, majd a szállítmánnyal elindultak Olaszország felé.

Még aznap délelőtt, az M70-es autóúton, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Határrendészeti Osztályának állományába tartozó rendőrjárőr igazoltatás alá vonta őket. Ennek során az illegális állatszállítás tényét észlelték, a kiskutyákat lefoglalták, majd őket a budapesti székhelyű Állatmentő Szolgálat Alapítványt képviselő személy megőrzésébe adták. A férfi a több órás időtartamú utazást jelentő útra a kiskutyák megfelelő szállításához szükséges elhelyezési körülményekről nem gondoskodott, továbbá az állatok életkoráról, egészségügyi állapotáról a szállítást megelőzően nem győződött meg.

A szállítás során a kiskutyák kímélete érdekében nem volt biztosítva a szükséges férőhely, ugyanis az autó teljes csomagterének a duplája sem lett volna elegendő a kiskutyák – egy rétegben való – elhelyezésére. A kölyökkutyák fenti, dobozokban való ömlesztett szállítási módja egyértelműen alkalmas volt arra, hogy az állatok egy részének a pusztulását okozza. Mégpedig azáltal, hogy a nagyobbak a kisebbeket letapossák, melyek a többiek testének nyomása hatására könnyen megfulladhattak volna. Ez a valós veszély már a magyarországi szakaszon is fennállt, de szerencsére – köszönhetően a rendőri közbeavatkozásnak is – nem következett be.

Mindezek okán a Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás vétsége miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróságon és felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta az olasz állampolgárságú férfivel szemben.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.