Fieszta Giro-módra az Erzsébet téren

facebook megosztás

Kétnapos fesztivállal várta a Giro d’Italiát Nagykanizsa: csütörtökön sztáregyüttesek teremtettek fiesztahangulatot az Erzsébet téren, a város szívében több ezren buliztak. Ma kerékpáros bemutatókkal és versenyekkel folytatódott a program.

2020-ban Magyarországot is érinti az egyik leghíresebb olasz kerékpáros verseny. A világ élvonalába tartozó 176 sportoló három napon át szeli a magyar utakat, útjuk a nagykanizsai Deák téren ér véget, másnap pedig már Szicíliában folytatják a tekerést. A Giro d’Italiát legutóbb 198 országban közvetítették. A történéseket 800 millióan figyelték a képernyőkön keresztül, a helyszínen pedig egy-egy szakaszon akár 300-400 ezer ember is drukkolt a sprintereknek.


A fesztivált megelőzően sajtótájékoztatót tartottak. Révész Máriusz (középen) a Giroval kapcsolatos célkitűzésekről beszélt (Fotó: Gergely Szilárd)

A Giro a magyarországi kerékpározás történetében és Nagykanizsa életében is mérföldkő, hangzott el a versenyt népszerűsítő fesztiválon.

– Azon túl, hogy ezzel az eseménnyel népszerűbbé válhat a kerékpáros sport, népszerűsíthetjük hazánkat, Zalát és Nagykanizsát, aminek várhatóan gazdasági hatásai is lesznek, hiszen valószínűleg az olasz befektetők jobban ide fognak figyelni erre a térségre, nem beszélve arról, hogy a turisták is – mondta Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő.


A Giro és a fesztivál örömére rózsaszínbe borult a városháza is (Fotó: Gergely Szilárd)

A Giro 2020-as nagy rajtját szervező bizottság elnöke, Révész Máriusz elmondta: a verseny jó lehetőség a hazai kerékpáros kultúra fellendítésére, a hétköznapi közlekedéstől kezdve a sportoláson át a turizmusig.

– Ezért is választottuk a logónknak, hogy a Szabadság-szobor egy rózsaszín biciklit emel az ég felé. Egyrészt szeretnénk tisztelegni a civil szervezetek előtt, amelyek sokat tettek azért, hogy a városainkban és Budapesten a kerékpáros kultúra feltételei erősödjenek – fogalmazott az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Nagykanizsa régóta kerékpárbarát város, annak a közösségi élménynek, fiesztának pedig, amit a Giro jelent, szeretne jó házigazdája lenni, hangzott el a sajtótájékoztatón.


Az első Giro-váró fesztiválon sztáregyüttesek váltották egymást a színpadon. Felvételünkön a Halott Pénz nevű formáció (Fotó: Gergely Szilárd)

– Tisztességgel szeretnénk felkészülni, amely a bejelentés utáni első pillanattól elkezdődött. Létrehoztunk egy olyan csapatot, amely ebben a koordinációban, az előkészületekben a város vezetőségével egyeztetve részt vesz. Ez a mai rendezvény, ez a Giro-váró fesztivál is tulajdonképp azt szolgálja, hogy mindannyiunkat próbáljuk ráhangolni erre az eseményre – nyilatkozta Dénes Sándor polgármester.

Az országban több Giro-váró fesztivált is rendeznek majd. A sort Nagykanizsa nyitotta, amely Kamuti Balázs projektvezető szerint példát mutat a többi városnak abban, hogyan is kell várni a Giro d’Italiát.


Kanizsa aspetta il Giro – hatalmas tömeg bulizott az Erzsébet téren (Fotó: Gergely Szilárd)

A fesztivál első napján három sztáregyüttes gondoskodott a felhőtlen hangulatról. A Kiscsillagot az elsősorban a fiatalok körében népszerű WellHello és a Halott Pénz követte, a két csapat zenéjére több ezren buliztak csütörtök késő estig az Erzsébet téren.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.