Emlékkonferenciát szerveznek az 1956-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozatának tiszteletére

facebook megosztás

1956. október 23-án, az utcai harcokat követően kijárási tilalmat vezettek be Nagykanizsán. A szombathelyi származású Balázs László a városban folytatta középiskolai tanulmányait. Október 26-án, késő este egy ismerős családtól indult haza, amikor a Kazinczy utcában váratlanul lelőtték. A fiatal fiút előbb a kanizsai, majd a szombathelyi kórházba szállították, nem sokkal később azonban belehalt sérüléseibe. A vétlen áldozat gondozatlanul álló sírjára a szombathelyi temetőben bukkant rá Torjay Valter. – Az érdeklődését az keltette fel, hogy volt rajta egy pléhből készült, festett Kossuth-címer, amire rá volt írva, hogy 56-os mártír. Ezért kezdte el kutatni, hogy ki lehet ez az 56-os mártír, akinek így elhanyagolják a sírját. Ekkor derült ki, hogy ő Balázs László – mondta el Lengyák István, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke. 


A konferenciát a Magyar Plakát Házban rendezik október 22-én

A szombathelyi festőművész azonnal felkereste a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületet, mely a Thúry György Múzeum segítségével történettudományos kutatást indított az elfeledett mártír után. Az 1956-os nagykanizsai forradalmi események legfiatalabb áldozatának tiszteletére emlékkonferenciát is szerveznek, melyet Szombathelyen október 21-én, Nagykanizsán pedig október 22-én, a Magyar Plakát Házban tartanak. – Az emlékkonferenciára hívunk és szeretettel várunk minden érdeklődőt és városi polgárt. A konferencián több előadás keretében felelevenítjük az 1956-os eseményeket és Balázs Lászlóhoz kapcsolódó történeti ismereteinket. A Thúry György Múzeum munkatársai és a Balázs László történetét felgöngyölítő helytörténeti kutatók fognak nagyon érdekes előadásokat tartani – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

A program 14 órakor kezdődik, a konferencián annak a családnak a tagjai is részt vesznek, melynél a fiatal áldozat a lövés estéjén tartózkodott. Nagykanizsaiak összefogásának köszönhetően emléktáblát is elhelyeznek a Kazinczy utcában, az avatás az előadások után lesz.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.