Van, aki bátor, van, aki óvatos - viszont mindenhol az unokák a legfontosabbak

facebook megosztás

Megkezdhetik működésüket a nyugdíjas klubok is - az Operatív Törzs erről már egy hete beszámolt. A kanizsai klubok éledeznek - a kapcsolatot eddig is tartották a tagok -, de hogy mikor tér vissza minden a normális kerékvágásba, még a vezetők sem tudják.

Úgy gondoljuk, hogy az idősek klubjának látogatási korlátozása hozzájárulhatott idősebb honfitársaink egészségének védelméhez. A jelenlegi járványügyi védekezési helyzetben a védőtávolságok megtartása mellett a klubok látogatása indokolt lehet, megkezdhetik a működésüket” - ezt Kiss Róbert rendőr alezredes mondta az Operatív Törzs tájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva a múlt hét csütörtökén. Nagykanizsán és környékén számos idősügyi klub, szervezet működik, a pandémia alatt bevezetett korlátozások őket érintették leginkább. Lapunk több klub képviselőjét kereste fel a napokban.

– A mi csapatunk 71 tagot számlál, szerencsénkre sajátos helyzetben vagyunk, falusi környezetben élünk, így mindenki elfoglalta magát az utóbbi hónapokban - mondta elöljáróban Sajni József, a miklósfai Nyugdíjas Klub vezetője. A közösségi lét hiánya persze nyomot hagyott a miklósfaiakon is, de leginkább a családtagok távolléte viselte meg az idősebb generációt.

– Jelenleg vegyes a kép, van olyan is, aki nagyon bátor, akárcsak a járvány kezdetén. Akkor kaptunk az önkormányzattól maszkokat, és volt, aki azt mondta, nem kér. Ez az egyik véglet. A másik pedig, aki még ma sem mozdul ki, saját családja körében tölti mindennapjait - fogalmazott a miklósfai klubvezető.

Sajni József szerint a probléma akkor is és most is az információ - a hiteles információ - hiánya. „Felelős vezetőként csak azt mondhatom, egyelőre semmiféle csoportos rendezvényt nem fogunk tartani. A csapat átlagéletkora 65 év felett van... Buszos kirándulás vagy zárt térben lévő összejövetel kizárt. Esetleg elmehetünk a környékbe kirándulni egyet, a szabad levegőn. Maximum. Meg hát várjuk azt is, hogyan folytatódik ennek a vírusnak a sorsa. Várjuk a rendelkezéseket, a fejleményeket” - összegezte mondanivalóját Sajni József.

A helyi nyugdíjasok vezetőjének állításait csak megerősíteni tudta Köteles Józsefné, a miklósfai Mindenki Házának vezetője. Az általában nyüzsgő közösségi tér hónapok óta csöndes, mutatott körbe a ház vezetője. Több időseket tömörítő szervezet otthona a ház, de betartották, és be is tartják a szabályokat.

– Most már egyre inkább érkeznek a kérdések, de nyilván nem nyitunk ki. A csoportok előtt adott a lehetőség, itt kint az udvarban szabadtéri rendezvényt lehetne tartani. Egy-egy kisebb összejövetelt, a szabályok betartásával. Viszont az én véleményem az, most, a vakáció idején erre senkinek nem lesz ideje. A gyerekeink szabadsága a karantén ideje alatt elfogyott, most ránk hárul a feladat, mi leszünk az unokákkal nyáron. Nekik dolgozni kell. A nagyszülőkre most otthon van szükség - mondta el Köteles Józsefné, aki a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke is.

Meglehetősen aktív nyugdíjas csapat él a bajcsai településrészen is, kortársaikhoz hasonlóan interneten tartották a kapcsolatot az elmúlt hónapokban, viszont már kimerészkedtek a szabadba.

– Közülünk többen voltak annak idején a senior számítógépes tanfolyamon, így könnyebb volt a kapcsolattartás az elmúlt időszakban. Vannak túrázóink, akikkel az elmúlt egy-két hétben már kimozdultunk, kellett a friss levegő, a szervezetünk karbantartása, az előírások betartásával - mondta el Marczin Jenőné, a bajcsai nyugdíjasok vezetője. A Rezedák dalkör viszont nehezebb helyzetben van - tette hozzá Marczinné Gyöngyi, aki a helyi nótások vezetője is. „Idén az Arany Páva Nagydíj elérését tűztük ki magunk elé. De hát... próbákat sem lehetett tartani. Kemény munka lett volna. Így nem lehet színpadra állni. A szokásos dalostalálkozónk is elmarad. Nem tudtunk készülni, ez nagyon rossz, de nem adjuk fel...  A generációs napunkat nagyon szeretnénk megtartani még az idén, a szokásos júniusi időpont helyett, ha minden jól alakul, majd szeptemberben” - fogalmazott a két csapatot is összetartó Marczinné.

Kiskanizsán pedig gyalogol az olvasókör, nem más az új hobbijuk, mint a nordic walking. Az elmúlt hetek, hónapok rendezvények nélkül teltek „Sáskaországban” is, de az Árvácska dalkör és a Kiskanizsai Polgári Olvasókör tagjai feltalálták magukat. „Múlt héten először jöttünk így össze a karantén után. Nem csak a kertben hajladozunk, ez a bizonyos botozás nagyon jót tesz nekünk. Az ötlet az egyik klubtársunktól eredt tavaly, ő tanított meg minket. Ez tényleg nem csak egy séta, merem állítani, nagyon hasznos. Volt olyan társunk, aki ezzel ment fel tavaly Homokkomáromba a zarándoklatra. Az olvasókör kapott is egy kevés támogatást, abból 5 pár botot vettünk” - mondta el Salamon Sándorné, a Kiskanizsai Olvasókör vezetője.

Ez idő tájt a városrészben már a búcsúra szoktak készülni, az Árvácskák fellépése a bajcsai Rezedákhoz és a miklósfai Szirénekhez hasonlóan egy darabig még elmarad. A nyugdíjasok egyelőre szabadtéren szerveznek összejöveteleket, de természetesen elsőbbséget élveznek a következő időszakban az unokák.

Vincze Adél

(Borítókép: Illusztráció/Pixabay)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.