Védekezés a Principális-csatornánál

facebook megosztás

Megkezdődött az árvíz elleni védekezés a Principális-csatornánál. A kritikus kiskanizsai szakasznál homokzsákokat helyeztek ki ma este.

A város polgármestere felhívást tett közzé az internetes felületeken ma délután, amelyben kérte az odafigyelést, egymás segítését és az önkéntes munkát. A kiskanizsai Pivári utca végénél találkoztak 18 órakor a rendvédelmi, a vízügyi szervek, a városüzemeltető és a város vezetésének képviselői.

– A Principális vízszintje megemelkedett, és tartunk attól, hogy jön északról az utánpótlás. Ezért figyelünk, vigyázunk, felhívást tettünk közzé, és elkezdtük a megelőző intézkedéseket. Három helyszínen 80-100 homokzsákot helyezünk el a jelen lévő önkéntesekkel – mondta el a helyszínen Balogh László. A polgármester emlékeztetett: 2013-ban és 2014-ben nagy károkat okozott a csatorna kiöntése, ezért a legfontosabb a megelőzés. Hozzátette: a szakembereknek, az érintetteknek akár a csatorna tisztítása ügyében is – egyeztetni kell még.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szintén jelen volt Kiskanizsán, ahol egyúttal értékelte a kaotikus állapotokkal járó július 25-i napot.

– A tegnap esti óráktól intenzív esőhullám kapta el megyénket. 12 óra alatt 90 – 120 – 150 – 180, de voltak olyan helyek, ahol 200 mm csapadék esett le. Ez a 2014-es „nagy árvíz” időszak másfélszerese. A megyében sok helyen kellett védekezni, kitelepítések Surdon, Liszóban voltak, kellett még védekezni Miháldon, Galambokon egy teljes utcát elöntött a víz, ott is kitelepítés zajlott. Mindenhol meg tudtuk védeni az épületeket, kivéve Liszóban, ott több lakóépületbe bement a víz. Emellett nagyon sok mezőgazdasági épületbe, garázsba, pincébe tört be az ár, idáig több, mint 130 vonulása volt a tűzoltóknak – mondta el Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Az igazgató az elmondottak mellett hangsúlyozta: a nagy mennyiségű csapadék és a számtalan riasztás során személyi sérülés sem a hivatásosok, sem az önkéntesek, sem a lakosság körében nem történt. Az anyagi kár valószínűleg jelentős – ezt viszont az ár levonulása és a bejelentések után lehet majd pontosan megállapítani.

V. A.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.