Égnek a telefonvonalak a házi gyermekorvosoknál

facebook megosztás

Egyszerre több vírus van jelen a szokásos, őszi meghűlésekkel, megfázásokkal egy időben. A házi gyermekorvosoknál égnek a telefonvonalak.

A november mindig is egy nehéz időszak volt, nagy forgalommal az orvosi rendelőkben – mondta el kérdésünkre Nagy Marietta, a nagykanizsai 8. számú háziorvosi körzet gyermekorvosa. Mint fogalmazott: elsősorban légúti, hurutos betegségek miatt szokott megnőni a betegforgalom ebben az időszakban, minden évben. Főleg a bölcsődés, óvodás korosztályban sok a nátha, a köhögés, légcsőhurut, hörghurut, több esetben fülészeti szövődményekkel. Ehhez jött a koronavírus. Nagyon egybemosódnak a tünetek, így nagy odafigyelést igényelnek az előzmények, ami segítheti az orvosok munkáját,  megállapítani, hogy egy egyszerű felső-légúti hurutról, vagy koronavírus gyanúról van szó.

A házi gyermekorvosok esetében - a jelenlegi rendszer szerint - elsőként telefonálni kell probléma esetén, a személyes találkozást igénylő vizsgálatokat időpont szerint végzik, elkerülve ezzel a betegek érintkezését.

– Az esetek nagy része szerencsére megoldható távmunkával úgymond. A telefonvonalak sajnos nagyon le vannak terhelve. Ráadásul a diszpécser úgy jelzi, ha beszélünk a vezetékesen, hogy „nem elérhető. A szülő ezt úgy gondolja, hogy akkor nem vagyunk itt, pedig foglalt, beszélünk rajt. Közben a mobil is csörög, azon is. Nagyon fontos, hogy rendszeresen tartsuk a kapcsolatot. 2-3 naponta kérünk telefonon visszajelzést, még ha látszólag tényleg egy egyszerű, enyhe nátháról is van szó – mondta Nagy Marietta házi gyermekorvos.

V.A.

(Borítókép és fotó: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.