Rövidesen vége a betakarítási munkáknak

facebook megosztás

Hamarosan véget érnek a betakarítási munkák a környékbeli földeken. A gazdálkodók 1-2 héten belül befejezik a kukorica betakarítását, valamint a mélyszántást.

A múlt heti időjárás kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. Szójából a vetésterület 2 százalékát, mintegy 120 hektárt sikerült betakarítani a megyében, és a kukorica aratása is megfelelően halad.

– Már csak a terület 10 százalékán van lábon a kukorica. A víztartalom átlagban 20 százalék körül mozog. A termésátlag a tavalyi évhez hasonlóan alakul. Az őszi mélyszántásoknak közel a felét elvégezték már a gazdálkodók. Ehhez a munkához a jelenlegi talajviszonyok éppen megfelelőek. A búzavetési területnek is közel a 98 százalékát sikerült teljesíteni – nyilatkozta Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei szervezetének elnöke.

A pötrétei mezőgazdasági nagyüzemben szarvasmarhák és sertések részére termelnek takarmánynövényeket. A búza, a szója és az árpa termesztése 900 hektáron történik a dél-zalai gazdaságban.

Az idei termés nem volt rossz, jó átlagterméseink voltak. Búzából 6,5 tonna/hektár és árpából 7,2 tonna/hektár. A kukorica véglegesítése most van folyamatban, de ez is úgy néz ki, hogy 10 tonna/hektáros - átlag feletti - termésünk van. Így biztosítva van az állatok részére a takarmány – mondta Szegedi Ferenc, a Backó Kft. ügyvezetője.

Ha továbbra sem lesz fagy, akkor a gazdálkodók két héten belül végeznek a hátralévő szántási munkákkal. Tavasszal pedig folytatják a vetést a területeken.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.