Nagybakónak három gyöngybagoly oszlopládával lett gazdagabb

facebook megosztás

Nagybakónak község három gyöngybagoly oszlopládával lett gazdagabb. A Déli-hegyen és a források völgyében az arra járók már megcsodálhatják a ritka gyöngybaglyok számára felállított költőládákat.

Korábbról van egy költőláda a faluban, a templomtoronyban, de most újabb három bagolyszállással bővült a település. Ez az állat fokozottan védett éjszakai ragadozó madár, természetvédelmi eszmei értéke 100 000 Ft.

– Azért helyeztük ki ezeket a gyöngybagoly költőládákat, mert a gyöngybagoly egy fokozottan védett és ritka madárfaj Magyarországon. A számuk sajnos csökkenő tendenciát mutat, mert az élőhelyük beszűkül azzal, hogy az emberek áttérnek a városi életmódra, így csökkennek a tanyasi helyek – nyilatkozta Pőcze Zsolt, a Völgyerdő Nonprofit Kft. vezetője.

A gyöngybagoly az emberi településekhez, épületekhez kötődik. A nemrég felállított bagolyhotel projekt példaértékű összefogással valósult meg.  

– Úgy érezzük, hogy ez egy szép és jó gesztus volt a falu számára is, mivel itt húzódik a forráshoz vezető út mellett ez a bagolyszállás. Ha tavasztól őszig jönnek a turisták, akkor csodálhatják majd meg. Bízom benne én is, hogy baglyok fognak beköltözni és én is ki fogok jönni és meg fogom nézni őket – mondta Kovács Tamás, Nagybakónak polgármestere.

A falu Önkormányzatának és polgármesterének köszönhetően a helyiek remélik, hogy mielőbb beköltöznek a baglyok az újonnan kihelyezett költőládákba. Ezzel nagy segítséget adnak a faj fennmaradásának és akár a tovább szaporodásának.

H.R.

(Borítókép és fotó: Horváth Zoltán)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.