Nem maradt el a fánksütés, a vidám mulatság az óvodákban

facebook megosztás

Színes farsangi programokkal készültek a Nagykanizsa Központi Óvoda dolgozói. Az elmúlt két hétben minden tagóvoda különböző rendezvényekkel hozta el a gyerekeknek a karneváli hangulatot.

A farsangi időszakra a jókedv, a móka, a vidámság jellemző. Az óvoda munkatársai a különböző programokkal felelevenítik az erre az időszakra vonatkozó népszokásokat, népi ügyességi sport játékokat, verseket. Idén sem maradhatott el a jelmezes felvonulás, fánksütés és a farsang végét lezáró kiszebábégetés.

– Ezek mind-mind olyan tevékenységek, amelyeket a gyerekek nagyon szeretnek. Felkelti az érdeklődésüket, kíváncsiságukat és fenntartja az aktivitásukat is és ezek által a tevékenységek által nagyon fejlődnek az érzelmeik, az értelmi, mozgásos és szociális kompetenciáik. Gazdagodnak az ismereteik, illetve hozzájárul a jellemük formálásához – nyilatkozta Lenkovits Szilvia, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezető-helyettese.

Az Attila tagóvodában a néphagyományokhoz hűen ünnepelték a gyerekekkel az év ezen időszakát. A gyerekek régen a farsangban a felnőttek között játszottak és éltek, így a tagóvodában egy rövid fűzést készítettek ezekből a játékokból, így volt rönkhúzás, párválasztás, állatalakoskodás.

– A maszkázásból annyit megtartottunk, hogy a kislányok liszttel bekenték a fiúkat és mindenkit, akit a csoportban találtak. Régen ezt korommal csinálták, mi most azért a lisztet választottuk helyette, ez a lányoknak a maszkázása volt.  A fiúk pedig elindultak köszönteni. A nyárssal a kezükben a házigazdához, háziasszonyhoz járultak és a köszöntőjüket elmondták annak reményében, hogy utána a nyársra kapnak fánkot, amit a nyársról leesznek – mesélte Keppel Julianna, az Attila-tagóvoda óvónője.

A farsangi időszak vízkereszttől, január hatodikától, hamvazó szerdáig tart, így a mai napon kezdetét veszi a 40 napos nagyböjti időszak.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.