Háziállatokkal is foglalkoznak a kanizsai javítóintézetben

facebook megosztás

Állattartással és kertészettel is foglalkoznak a nagykanizsai javítóintézet neveltjei. A foglalkoztatások fő célja, hogy a gyerekek elsajátítsák a szaktudást és megtapasztalják a munkájuk értékét.

Disznók, nyulak, kecskék, tyúkok mind szerepelnek az EMMI Nagykanizsai Javítóintézetében terápiás és nevelési célra beszerzett állatai között. Az állomány évről évre gyarapodik, ottjártunk előtti nap, kettő kiskecske született.  Az intézmény oktatási-képzési vezetője, elmondta, hogy az állatgondozásban való részvétel egy kiváltság. A gyerekek szívesen foglalkoznak a háziállatokkal, így motiváltak és tesznek azért, hogy dolgozhassanak a jószágokkal.

– Egy óriási pedagógiai értéket képvisel az, amikor a gyerek a saját keze munkáját megtapasztalhatja. Minden munkafolyamatot végeznek. Onnan kezdünk, hogy a mag elültetése télen vagy kora tavasszal, aztán palántázás. Utána azt a kertet szépen fel kell ásni, ki kell ültetni. Az állatokat gondozni kell, etetni kell és a gyerek megtapasztalhatja annak az értékét, hogy ő a saját munkájából valamit létrehozott és látja annak az eredményét ez egy felbecsülhetetlen pedagógiai érték – nyilatkozta Vig Bálint, az EMMI Nagykanizsai Javítóintézetének oktatási-képzési vezetője.

Egy megkérdezett növendék elmondta, hogy szeret kint dolgozni, és a kedvenc állata a kiskecske. 

– Legeltetni, etetni, igazából bármit szívesen elvégzek. Kitakarítom nekik az óljukat, ha szükség van rá – mesélte egy növendék.

Az állattartás mellett a kertészettel kapcsolatos feladatokat is megtanítják a növendékeknek. Fábics Zoltán szakoktató elmondta, hogy minden kertészeti feladatot a gyerekek látnak el, így ők ásnak, vetnek, kapálnak, betakarítják a terményt.

– Van akinek van ebben tapasztalata már, ő egy kicsit mélyebben foglalkozik a kertészettel, és van aki még soha nem találkozott ilyen tevékenységgel. A munkára nevel, azt hogy nagyon egyszerűen lehet előállítani mezőgazdasági termékeket, paprikát, paradicsomot, uborkát. Nem nagyüzemileg akarjuk őket megtanítani, hanem ha otthon van egy kiskertjük, van egy udvaruk akkor hogy lehet pár deszkából, szegből kalapáccsal egy nyúlólat csinálni, vagy a kiskertben hogy lehet megtermelni saját részre a paprikát, paradicsomot, uborkát – mondta el Fábics Zoltán szakoktató.

A betakarított és megtermelt növényeket az intézményben saját célra felhasználják.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.