Nehezek a kérdések? – Bármennyiszer ki lehet tölteni a nemzeti konzultációt

facebook megosztás

Csütörtökön elindult az immár 11. nemzeti konzultáció, melyen néhány banális kérdésre adhatnak választ a polgárok. Orbán február elején jelentette be, hogy ezúttal az egyszerűbb, online konzultáció keretében mondhatják el a „véleményüket” az emberek a járvány utáni nyitás kérdéseiről.

A konzultációt a Magyar Hang munkatársai is tesztelték, és meglehetősen furcsa következtetésre jutottak: a kérdéseket bárki, bármennyi alkalommal kitöltheti. A nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon a regisztrációhoz csupán egy 3 perc alatt elkészíthető email címre van szükség. Olyan korlát sincs a rendszerbe építve, amivel azonosítani lehetne, hogy a kitöltő például magyar állampolgár-e, vagy, hogy egyáltalán létező személy-e, pedig erre kiválóan alkalmas lehetne például az ügyfélkapus bejelentkezés. A rendszer szintén nem rendelkezik a robotok elleni védekezésre más, kisebb „téttel” bíró honlapok által gyakran használt valamilyen eszközzel, például úgynevezett captchával.

A magyar hangosok Kipróbálták azt is, hogy engedi-e a kormány kérdőíve, hogy egy gépről (IP-címről) többször is kitöltsék, és arra jutottak, hogy engedi ezt is.

A rendszert egy azt megelőzően 5 perccel létrehozott emailfiókról, az „orbanviktorfelcsut63@gmail.com” (a miniszterelnök 1963-ban született) címmel tesztelték. Ezt a kormányzati konzultációs űrlap el is fogadta, kaptak egy linket a hamis email címre, és már mehetett is az ív kitöltése.

Forrás: Magyar Hang

(Borítókép: ximagination/123RF/napidoktor.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.