Nem kedvezett az elmúlt hetek időjárása a vetésnek

facebook megosztás

Nem kedvezett az elmúlt hetek időjárása a vetésnek. A tavaszi árpa, a borsó és a kukorica vetésén már túl vannak a környékbeli gazdák, viszont a szójababhoz még mindig nem megfelelő a talaj hőmérséklete.

A kanizsai járásban - egyebek mellett - 400 hektár tavaszi árpát, 40 hektár borsót, 60 hektár zabot, 280 hektár szóját, valamint 3600 hektár kukoricát már elvetettek a gazdálkodók. Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak a szántóföldi növényekben, és a mezőgazdasági munkákat is késleltették.

Az időjárás az eléggé befolyásolja a munkákat is és a termést is. A talaj kiszáradása lehetővé teszi a megfelelő magágy előkészítést, de sajnos a talaj hőmérséklete elég alacsony tartományban van, nagyon sok mínusz volt még a múlt héten is. A naptár viszont már sürgetné a vetés elvégzését és a gazdák is szeretnének mihamarabb végezni – mondta el Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Murakeresztúron múlt hétvégén kezdte el Tislerics Antal mezőgazdász a kukorica vetését 80 hektáros területen. Az eső jól jött, viszont a hideg, fagyos idő kevésbé, ugyanis a szójának melegebb, minimum 12 fokos talajra van szüksége.

Eddig minden rendben halad, bár valójában az éjszakai fagyok nem kellettek volna. A régi öregek György nap után álltak neki vetni és május elsejéig be szokták fejezni. Az mondjuk egy más világ volt, mert nem voltak ekkora területek. Az időjárás szempontjából nem annyira, de egyébként optimális a vetés ideje – fogalmazott Tislerics Antal mezőgazdász.

Ha az időjárás kedvezően alakul, akkor akár két héten belül - május közepéig - befejeződhetnek a vetési munkálatok a megyében, ezt követően növényvédelmi feladatok várnak a gazdákra.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.